Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Joanneskerk Oisterwijk 1995 – Eerste Communieviering


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Eerste communie in Joanneskerk 1995 (Bron: film Jan Meindert Lenting Videoprodukties)

Meimaand-communiemaand. Velen van ons, hier in het zuiden, zullen het in herinnering hebben; de kerkrituelen én het feest erna mét natuurlijk… cadeautjes. De ‘Eerste (Heilige) Communie’ is een initiatiesacrament in de Rooms-Katholieke kerk. Je treedt nader toe tot de geloofsgemeenschap, in de regel rond de leeftijd van zo’n 7 jaren.

Met het terugvallen van het aantal praktiserende katholieken zijn de aantallen flink teruggevallen maar ’n kleine dertig jaren terug werd nog het uitbundig gevierd.

De communiewerkgroep van de Oisterwijkse Joanneskerk maakte er midden jaren ’90 volop werk van. Wekenlang bereidden Christien Borgharts, Marianne Verstijnen, Carlie van Biljouw, Nelleke Massuger, Pastoor Gabri Papenburg en Carin Ligtvoet de kinderen voor op 21 mei 1995, de dag van hun Eerste Communie. Carin Ligtvoet bewaarde met zorg de destijds geschoten video-opname zodat we van de communiedienst nu nog kennis kunnen nemen.

De ‘communicantjes’ in de film zijn: Stefan van Eijndhoven, Richard van Doleweerd, Shirley Copal, Drawde Ligtvoet, Stephan van Gorp, Stephanie de Man, Monique van Spaandonk, Jos van Dinter, Sanne Paans, Fabiënne Jungerhans, Lindy Pijnenburg, Wouter van der Staak, Anne Klerks, Marleen Verstijnen, Linda Gillis, Rien Groenland, Roel Tholen, Derk Pelgröm en Rick Rantanen.

Beeldmateriaal: Jan Meindert Lenting Videoprodukties

28

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk