uitgelicht

Bij het Alzheimer Café was een mantelzorger aan het woord


Te gast was Sjef Potters. Sjef is samen met zijn echtgenote jarenlang mantelzorger geweest voor zijn schoonmoeder. Een confronterende kennismaking met de ziekte Alzheimer volgde. Het was een verwarrende, emotionele maar ook dankbare tijd die ze samen doormaakten.

Sjef heeft ons verteld over de jarenlange zorg die hij samen met zijn vrouw heeft gegeven aan zijn schoonmoeder. Vanaf het moment van het ‘niet pluis’ gevoel tot de dag van opname in een verpleeghuis en vervolgens vanaf dat moment tot aan haar overlijden. Sjef beschrijft een intens mooi maar ook heel zwaar traject. In het begin hadden zij geen flauw benul waar het eind van de tunnel zou zijn. Als intensieve mantelzorgers gingen ze, na verloop van tijd, gebukt onder zware fysieke en mentale problemen.

Er is iets mis met Mary, het boek geschreven door Oisterwijker Sjef Potters.

Eind 2006 is de schoonmoeder gediagnosticeerd met de ziekte Alzheimer, eind maart 2011 volgde de opname in een verpleeghuis. In 2009 is Sjef begonnen met het bijhouden van een dagboek waarin hij het verdrietige en mensonterende aftakelingsproces beschrijft, het langzaam kwijtraken van zijn schoonmoeder. Soms dreigden hij en zijn vrouw er onderdoor te gaan, maar de onvoorwaardelijke liefde voor hun (schoon)moeder hield hen op de been.

Sjef benadrukte dat dit proces misschien wel het moeilijkst is voor de mantelzorgers. Wat helpt is oneindig veel geduld en meebewegen. Klinkt eenvoudig, maar het was heel moeilijk. Zij maakten kennis met onvermoeibare verzorgenden, maar ook met de problematiek van de personele onderbezetting in de verpleeghuizen. Mantelzorgers worden wel eens de ‘verloren’ slachtoffers genoemd. Middels het schrijven van het dagboek “Er is iets mis met Mary” wil Sjef meer inzicht geven in de onbekende wereld waarin je terecht komt, dat mantelzorgers niet alleen staan en dat er begrip is voor deze immens zware opgave.

Én dat het ontzettend belangrijk is om voor jezelf een balans te zoeken en af en toe tijd voor jezelf te nemen, zodat je de zorg kunt volhouden. Na de pauze werden ervaringsverhalen uitgewisseld. Fijn dat hier ruimte voor was, het benadrukt nogmaals het belang van ontmoetingsplekken, zoals deze café avonden. Dank aan Sjef en zijn vrouw voor het delen van hun ervaringsverhalen. Het boek “Er is iets mis met Mary” is verkrijgbaar bij boekhandel Oisterwijk of via www.boekscout.nl De persoonlijke verdiensten van het boek gaan naar Alzheimer Nederland.

Volgende keer

De volgende Alzheimer Café bijeenkomst staat gepland op dinsdag 21 mei met thema: Prikkelverwerking bij de ziekte dementie. Gastspreker is Marjo Dorrestijn. Marjo is consulent/casemanager bijzondere zorgvragen, deskundige prikkelverwerking en beeldcoach. Zij heeft veel kennis over prikkelverwerking bij mensen met dementie. Ze kan duidelijk uitleggen hoe een beschadigd brein kan leiden tot gedrag dat wij niet begrijpen. Ze neemt ons o.a. mee in wat de invloed van dementie is op de zintuigen. En ze voorziet in praktische tips hoe je met elkaar in contact kunt blijven en hoe je kunt aansluiten bij het verloop van de prikkelverwerking bij mensen met dementie.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Duur programma van 20.00 – 22.00 uur. Locatie De Coppele, Prunusstraat 69, Oisterwijk. Aanmelden is niet nodig.

 Meer over dementievriendelijk Oisterwijk