uitgelicht

Beeldbank Oisterwijk: Koninginnedag 1964 – Lindepark Oisterwijk


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Feestelijkheden rond Koninginnedag 1964 in het Lindepark. (Bron: film M. Govers)

Deze mooie kleurenfilm van M. Govers brengt ons voor ’n moment terug naar 1964 waar Oisterwijk is uitgelopen voor de Koninginnedagviering van dat jaar. Koningin Juliana was de toenmalige vorstin, haar verjaardag viel op 30 april, de natie genoot mee van haar 55ste verjaardag onder -zoals bijna altijd- ’n oranje zonnetje.

Veel scholen organiseerden voor hun leerlingen ’n spelletjesmoment op de speelplaats. De plaatselijke jeugdbrandweer verzorgde in het Lindepark ’n kijkevenement. Speelse oefeningen waar niet op ’n druppel water werd gekeken en waar de toeschouwer niet ontzien werd, de slang gaat wel erg vaak ‘per ongeluk’ hun kant op.

Op de achtergrond zul je bebouwing herkennen van de Gemullehoekenweg, Terburghtweg, Burgemeester Canterslaan en Lindeparklaan. De kijkers, jeugdbrandweer en filmer M. Govers staan ruwweg op de plek waar nu de vistrappen liggen. De Voorste Stroom liep destijds ’n stukje noordelijker door het Lindepark en stroomde zelfs ’n kleine honderd meter evenwijdig aan de Gemullehoekenweg om daarna in het groen achter De Weijenbergh haar grillige loop te vervolgen. In ’68 en ’69 -enkele jaren na vervaardiging van deze film- werd de bedding van de Voorste Stroom rechtgetrokken en ’n stuk naar het zuiden verlegd.

‘Water in Oisterwijk’ was filmer M. Govers niet onbekend. Zijn woning keek aan de voorzijde uit over het Klompven, achter in de tuin liep de Reusel, beter bekend onder de naam Achterste Stroom.

(Brabant in Beelden / Collectie M. Govers
Regionaal Archief Tilburg – 419 – Licentie CC BY-NY
Vrij gebruik bij naamsvermelding, geen commercieel gebruik.)

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk