uitgelicht

Voorkom fouten in je administratie met deze tips *


Het bijhouden van een goede administratie is van groot belang voor iedere ondernemer en particulier. Een overzichtelijke administratie zorgt ervoor dat je op tijd betaalt, dat je inzicht hebt in je financiële situatie en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Het maken van fouten in je administratie kan grote gevolgen hebben, zoals boetes van de belastingdienst of zelfs een verlies aan vertrouwen bij je klanten. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om fouten in je administratie te voorkomen.

Gebruik een digitaal boekhoudprogramma

Een van de beste manieren om fouten in je administratie te voorkomen, is door gebruik te maken van een digitaal boekhoudprogramma. Met een programma kun je eenvoudig al je inkomsten en uitgaven bijhouden en automatisch facturen versturen. Daarnaast kun je met een digitaal boekhoudprogramma makkelijk overzichten genereren en zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat. Een ander voordeel van een gedigitaliseerde boekhoud-omgeving, is dat veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid bieden om automatische koppelingen te maken met bijvoorbeeld je bankrekening, facturatieprogramma of webshop. Door gebruik te maken van deze koppelingen worden transacties automatisch verwerkt en voorkom je dat je handmatig fouten maakt bij het invoeren van gegevens.

Controleer regelmatig je administratie

Controleer je administratie (Bron: Pexels.com)

Het is belangrijk om regelmatig je administratie te controleren en eventuele fouten direct te corrigeren. Door regelmatig je boekhouding bij te werken en te controleren voorkom je dat fouten zich opstapelen en dat je aan het einde van het jaar voor vervelende verrassingen komt te staan.

Bewaar al je bonnetjes en facturen

Een van de meest voorkomende fouten in de administratie is het niet bewaren van bonnetjes en facturen. Zonder bewijsstukken kun je niet aantonen welke kosten je hebt gemaakt en loop je het risico dat je geen recht hebt op bepaalde aftrekposten. Zorg er dus voor dat je al je bonnetjes en facturen netjes bewaart en eventueel digitaal archiveert.

Schakel tijdig belastingadvies in

Belastingadvies kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van fouten in je administratie. Een belastingadviseur kan je helpen bij het opstellen van je jaarrekening, het indienen van je belastingaangiften en het optimaliseren van je fiscale positie. Door tijdig belastingadvies in te schakelen voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en kun je eventuele fouten in je administratie snel corrigeren. Kortom, met deze tips kun je ervoor zorgen dat je administratie op orde is en dat je fouten kunt voorkomen. Dat geeft rust!

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier