ondernemers

Verdachte steekincident AZC Oisterwijk overgeplaatst naar andere locatie


De bewoner van het AZC in Oisterwijk, die afgelopen vrijdag in een tuin naast het AZC werd aangetroffen, is als verdachte van een steekincident overgebracht naar een ander AZC.

Vrijdagochtend werd door een buurtbewoner een asielzoeker in zijn tuin aangetroffen (klik). ‘Vanochtend ontdekte ik hem in een staat van paniek en heb onmiddellijk de politie gebeld, die kwam snel ter plaatse en heeft de zaak in behandeling heeft genomen,’ aldus de betreffende bewoner. Uit navraag bij politie en het COA blijkt, dat er rond 3.30 uur een vechtpartij met steekincident heeft plaats gevonden tussen vier personen.

Ruzie

Een politieheli scant de omgeving af (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Een woordvoerder van het COA laat desgevraagd weten, dat het een ontmoeting betrof van enkele AZC bewoners met enkele bekenden van hen van buitenaf. Die ontmoeting was net buiten het AZC terrein. ‘ Ergens die avond is er tussen twee personen – een bewoner van AZC Oisterwijk en een persoon van buiten – ruzie ontstaan. In de vechtpartij die volgde heeft de bewoner van ons een mes tegen de andere persoon gebruikt. Beide personen hebben bij die vechtpartij verwondingen opgelopen.’

Beveiliging

Bij deze vechtpartij zijn andere aanwezige AZC bewoners naar de beveiliging gerend om hulp te halen. ‘Toen de beveiligers ter plaatse kwamen was er niemand meer. De personen van buiten waren ook vertrokken.’ Bij de politie kwam er in de nacht rond 3.30 uur een melding binnen van een vechtpartij. Bij aankomst waren er mogelijk twee minderjarigen vermist, die mogelijk gewond zouden zijn. Daarop is de  politiehelikopter gaan vliegen. De politieheli heeft niemand aangetroffen en ook in de omgeving heeft de politie niemand aangetroffen.

Tuin

Volgens het COA is ‘de persoon die het mes heeft gebruikt gevlucht op zoek naar hulp en uiteindelijk in een tuin aangetroffen.’ Deze man is door de politie aangehouden als verdachte voor verder onderzoek en verhoor. Zijn rol in dit hele verhaal wordt onderzocht. Deze man is door het COA ondergebracht op een andere locatie. Dat beleid is sinds enkele jaren ingevoerd, en zorgt ervoor dat verdere escalatie of onrust op of rondom het AZC zoveel mogelijk voorkomen wordt.