uitgelicht

Inwoners klagen over hoog grondwater


Een oproepje van inwoners uit de Jan Steenstraat in Oisterwijk, laat zien dat er veel meer inwoners zijn die overlast ervaren van hoog grondwater.

Eind december werd door inwoners uit de Lindeparklaan de brandweer gebeld vanwege gevaar voor de elektrische installatie; begin januari volgde een ingezonden brief door buurtbewoners met zorgen over het verhoogde grondwater, wat tot gevolg heeft dat die bewoners hun kelder moeten leegzuigen. Deze week zijn er bewoners uit de Jan Steenstraat die openbaar een oproep hebben geplaatst op Facebook. Ze hebben aan onze redactie laten weten dat de gemeente hen beantwoord met standaard informatie, en: ‘Onze huizen hebben enorme schade en dit blijft maar toenemen.’

Brandweer pompt water uit een kruipruimte aan de Lindeparklaan in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort).

In hun geval zou het volgens hen komen door een verhoogde waterstand in de stroom. Sinds de stroom jaren terug is opgeschoond en er in het centrum een vistrap is aangelegd, is het water naar schatting 30-40 centimeter hoger dan de oorspronkelijke bedoeling. Ook is van de beoogde wisseling in waterstand tussen droge en natte periode nauwelijks sprake. Stukken grond met planten die volgens het ontwerp zouden droogvallen staan ook in drogere perioden onder water, en zeker in vergelijk met de situatie voor de aanleg van de vistrap is de waterstand hoger. In voorgaande jaren, toen onze redactie vragen heeft gesteld aan gemeente, die ons doorverwees naar het Waterschap, kwam daaruit dat die hoge waterstand bewust hoog gehouden wordt om meer water vast te houden.

Of deze en alle andere meldingen inderdaad veroorzaakt worden door de hoge waterstand in de Stroom, is niet bekend; daartoe zouden alle meldingen nader onderzocht moeten worden. Wel is duidelijk dat er, nu er de laatste tijd sprake is van langdurig en veel regenval, er ook meer klachten komen van wateroverlast. Niet alleen van incidenten zoals we die kennen bij een plotselinge extreme hoeveelheid regenwater en de daarbij komende problemen dat het riool dat water niet snel kan verwerken; nu juist opvallend veel vanwege de lang aanhoudende regenval en de verzadigde grond rondom woningen. Inwoners vermoeden daarbij dat er zo lang en zoveel regen is gevallen, dat het grondwater te hoog is opgekomen, en daardoor de bovenliggende grondlagen verzadigd raken. Een continue hoge grondwaterstand zou daar mogelijk of mede oorzaak van kunnen zijn.

Om met Gemeente en Waterschap in contact te treden, willen deze bewoners meer signalen verzamelen van door vocht en water getroffen woningen. Uit de eerste oproep komen momenteel meldingen binnen van de Steenstraat (meerdere woningen – vocht in muren en vloeren – meterputten), De Durendaaldreef (water in de de convectorput en muren waar vocht in is opgetrokken), Haarenseweg (na meer dan 20 jaar droog, nu water in de kelder), Stationstraat (situatie onbekend), Lisstraat (convectorput en kelder nat, stucwerk begint los te laten), Gaspeldoornstraat (na 25 jaar droog, nu water in de convectorput), Prunusstraat (meterput vol water), omgeving Levenskerk (vocht kelder en meterput), Prinses Beatrixstraat (water in kelder), Baerdijk (convectorputten vol, water optrekkend in muur), Gemullehoekenweg (800-1000 liter water per dag afvoeren), Heusdensebaan (water in kelder, vocht in muren, tuin planten schade), Pieter Breughelstraat (situatie onbekend), Burg. Verwielstraat (water in de kelder), Belversestraat (water in kelder), Burgemeester de Keijzerplein (water in kelder), Baerdijk (vocht, schimmel in muren en vloer) en ook de eerder vermelde Lindeparklaan (elektra uitgevallen door water in kruipruimte) en Balbian Versterlaan (water in de kelder).