ondernemers

Laatste kans om te stemmen op Oisterwijkse Boom van het Jaar (+ Filmpjes!)


De eeuwenoude Linde van Oisterwijk maakt als Nederlandse kandidaat kans op de Europese titel ‘Tree of the Year’. Tot en met 22 februari 2024 kun je stemmen om de Oisterwijkse linde aan de overwinning te helpen.

Een aantal leuke filmpjes zie je onder!

De Oude Linde, ofwel Marialinde in het centrum van Oisterwijk (Foto: Rob Visser).

De Marialinde, ook wel Oude Linde, is in oktober verkozen tot De Boom van het Jaar 2023. Dit met een grote meerderheid van maar liefst 7.076 stemmen. Op de tweede plaats eindigde de Rode Beuk uit IJsselstein en de derde plek was voor de Vleugelnoot in Zaandam. Jaarlijks organiseert SBNL Natuurfonds deze nationale verkiezing. Met de landelijke titel op zak gaat Oisterwijk nu vol trots door naar de Europese verkiezing Tree of the Year 2024. De grote uitdaging is nu om de Marialinde naast de mooiste boom van Brabant én Nederland, ook de mooiste van Europa te maken. Help je mee?!

Oude Linde
Eén van de pareltjes in het historische centrum van Oisterwijk is de karakteristieke oude lindeboom. Deze staat achter het Oude Raadhuis aan De Lind en is zeker 650 jaar. Al die jaren staat de boom symbool voor verbinding. Ze is al eeuwenlang een plek voor ontmoeting, verbroedering en vermaak en koestert 1001 gebeurtenissen, verhalen en emoties. Onder de Marialinde werden producten verhandeld, zoals boter, kaas en eieren. Ook deed een rechter er uitspraken voor vergrijpen, kwamen prille liefdes tot bloei onder haar knoestige takken en werd er gefeest en gedanst tot in de late uurtjes. In de 19e eeuw was de linde bijna dood, maar gelukkig groeide uit het vermolmde hart een nieuwe loot. Nog steeds rusten mensen uit onder haar bladeren, spelen kinderen in haar schaduw of maken ze foto’s van de unieke boom.

Stem
De Europese verkiezing Tree of the Year wordt gehouden sinds 2011. Aan de Europese verkiezing nemen dit jaar 15 landen deel. Op 20 maart 2024 wordt de uitslag bekend gemaakt in Brussel. SBNL Natuurfonds zendt voor Nederland de nationale kandidaat in. Dit gebeurt via een landelijke stemronde met per provincie één genomineerde boom. De verkiezing heeft tot doel om mensen bewust te maken van het belang, de schoonheid en het verhaal achter bomen. Oisterwijk won de landelijke verkiezing tot Boom van het Jaar en gaat nu naar Europa.

Klik hier en breng je stem uit, kies nog een boom (verplicht), kijk in je mail en bevestig je stem, deel dit bericht, zodat ook anderen een stem uitbrengen!

Over de naam van de boom, Oude Linde, Marialinde en meer lees je hier (klik)