ondernemers

Oisterwijk wint Boom van het Jaar verkiezing


De eeuwenoude lindeboom in het centrum van Oisterwijk is Boom van het Jaar geworden. Niet zo vreemd, want het is een hele mooie boom, en een iconische verschijning.

Tijdens de verkiezing voor de Groenste Stad, werd er ook kunst tentoongesteld. In het voorjaar groeit uit de takken een vers dak van bladeren. (Foto: Joris van der Pijll)

Al in 1388 werd de boom vermeld in documenten, dus is ze minimaal ouder dan 635 jaar. Onder deze zomerlinde (de organisatie noemt hem maria-linde*) werd recht gesproken en het was het centrum voor handel in de omgeving. De boom is in de vorige eeuw gered van de ondergang, en voorzien van een steunhekwerk. Het is goed vertoeven op de bankjes onder de boom, zeker op warme dagen.

Aan top!

Al snel stond de boom aan top, en bij het sluiten van de digitale stembus bleek dat nog steeds het geval. De rode beuk uit IJsselstein hijgde in onze nek, maar de blijk van waardering van vele stemmers voor deze mooie boom heeft geholpen. De prijs: 2500 euro voor iets aan of bij de boom en een plek bij de European Tree of the Year verkiezing. In november volgt een feestelijke prijsuitreiking bij de boom, aan De Lind, ofwel op het Lindeind in het centrum van Oisterwijk.

De verkiezing van De Boom van het Jaar kent dit jaar haar zesde seizoen. Iedereen kon van 11 april tot en met 25 mei een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Dit kan legende zijn, een historisch verhaal of een boom met een bijzondere betekenis binnen de gemeenschap. Een vakjury koos uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden werden begin september bekendgemaakt. Van 4 september tot 16 oktober volgde de nationale stemronde, waarin iedereen kon stemmen op zijn favoriete boom. De uitslag is vandaag 17 oktober bekend gemaakt. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing 2024.

* Geen Maria-linde

Historicus Ad van de Oord, net zo trots op die mooie boom, geeft uitleg waarom de naam maria-linde – zoals deze in de wedstrijd en uitslag is genoemd – onjuist is: ‘Er is in Oisterwijk actie gevoerd om de lindeboom achter het raadhuis verkozen te krijgen tot de mooiste boom van Nederland. Niks mis mee, want het is een prachtige linde. Maar de campagne ervoor steunt vooral op de goed bekkende benaming ‘Maria-linde’. En dat is merkwaardig. Want historici gebruiken deze benaming nooit. F.A. Holleman onderzocht de historie van deze boom aan het eind van de negentiende eeuw en publiceerde erover in de Katholieke Illustratie. Maar hij noemt de boom consequent ‘Oude Linde’. Historicus Jan Franken schrijft over de linde in het standaardwerk over de geschiedenis van Oisterwijk (Oisterwijk meer dan 800 jaar) en duidt de boom historisch terecht aan als ‘Gerechtslinde’. Immers onder deze boom sprak de schepenbank van Oisterwijk recht. Zelfs Maria-vereerder kapelaan Huijbers spreekt in zijn boek Oud Oisterwijk niet over een ‘Maria-linde’ maar over de ‘oude linde’. Het lijkt er dus op dat de introductie van de term Maria-linde een kwestie is van wat de beroemde historicus Eric Hobsbawm noemde ‘invented tradition’.