ondernemers

Geen carnaval voor schaatsers van De Vennen Moergestel


Terwijl velen zich in het feestgedruis van carnaval stortten, reisden Maartje en Tom van Dijck, Karlijn Schellekens en Thomas van Berkel van Schaatsclub De Vennen naar het noorden van het land voor deelname aan schaatswedstrijden.

Maartje van Dijck nam deel aan het NK Marathon (Foto: Jeroen Happel).

Maartje en Tom mochten op zaterdag 10 februari in Alkmaar deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap Marathon voor Junioren. Hoewel zij zich niet konden mengen in de strijd om de podiumplaatsen, was deze deelname voor hun toch een grote eer en een leerzame ervaring. Karlijn en Thomas gingen op zondagavond 11 februari op recordjacht tijdens een langebaanwedstrijd in Heerenveen.

Op grond van hun prestaties tijdens de marathonwedstrijden op de ijsbanen in Tilburg, Breda en Eindhoven waren Maartje en Tom van Dijck geselecteerd om het Gewest Zuid-Nederland te vertegenwoordigen tijdens het NK Marathon voor Junioren.

Tijdens de wedstrijd voor meisjes Junioren-C over vijftien ronden reed Maartje van Dijck vanaf het begin in het midden van het peloton van drieënvijftig meisjes. Vooral door meisjes uit de noordelijke provincies werd het tempo erg hoog gehouden en slaagde niemand erin om uit de greep van het peloton te ontsnappen. Ondanks het moordende tempo handhaafde Maartje zich uitstekend in het peloton, maar het lukte haar niet om naar de voorste gelederen op te schuiven. Toen tijdens de voorlaatste ronde de beslissende demarrage werd geplaatst door de uiteindelijke kampioene Sanne Brinksma (uit Wytgaart) en nummer twee Nienke Meesters (uit Amersfoort), zat Maartje te ver naar achteren om te kunnen reageren. Maartje ging als negenendertigste over de finish.

Voor Tom van Dijck was de wedstrijd van de jongens Junioren-A al na dertien van de vijftig ronden voorbij. Meteen vanaf de start werd er onder aanvoering van de latere kampioen Wisse Slendebroek uit het Noord-Hollandse Oudorp erg hard gereden en brak het peloton van vierendertig rijders al na vier ronden in twee delen. Tom had de pech dat hij op dat moment net achter de breuk zat en was door het hoge tempo niet in staat om alsnog de sprong naar het voorste deel te maken. Doordat het eerste deel van het peloton hard bleef doorrijden, werd de groep achterblijvers al na dertien ronden ingehaald en moesten de rijders met een ronde achterstand de wedstrijd verlaten. Tom werd als eenendertigste geklasseerd.

Tijdens een recordwedstrijd in IJsstadion Thialf in Heerenveen verbeterde Karlijn Schellekens haar eigen Clubrecord op de 500 meter. Na een supersnelle opening in 11.47 (sneller dan het officiële Clubrecord op de 100 meter!) en een prima volle ronde in 30.11 stond er een eindtijd van 41.58 op het scorebord. Hiermee was Karlijn 0.23 seconde sneller dan haar eigen op 13 januari gereden Clubrecord. Daarna bleef Karlijn met 1:23.70 precies een halve seconde boven haar eigen Clubrecord op de 1000 meter. Thomas van Berkel deed in Heerenveen een aanval op zijn eigen Clubrecord op de 3000 meter. In de eerste 2200 meter was hij sneller dan het tijdschema van dit Clubrecord, maar hij had net iets te veel verval in de laatste twee ronden. Zijn eindtijd van 4:00.85 was slechts 0.51 seconde boven de beste tijd in de geschiedenis van De Vennen.