ondernemers

Gemeente Oisterwijk negeert inwoners en rechter


Afgelopen jaar begon het op te vallen: Gemeente Oisterwijk verliest veel rechtszaken. Deze week kregen inwoners in maar liefst vier uitspraken gelijk van de rechter. De gemeente liet niets van zich horen!

Vorig jaar kwam er via onze redactie een reeks aan berichten over verloren rechtszaken. Een aantal daarvan werden door de gemeente verloren, omdat door de gemeente volgens de rechters onterecht bij inwoners een claim is neergelegd. In een aantal gevallen klaagden inwoners terecht bij de gemeente, en een aantal werden toegekend vanwege onzorgvuldige besluitvorming.

Contempt of court

Burgemeester Hans Janssen, portefeuillehouder voor juridische zaken (Foto: Masja Vlaminckx).

Opmerkelijk is dat inwoners in een aantal gevallen ook naar de rechtbank gaan, omdat het college (burgemeester en wethouders)  geheel niet reageert op een verzoek of bezwaar van inwoners. Na enkele jaren en herhaaldelijk aandringen kunnen zij vervolgens niet anders dan via de rechter een besluit afdwingen.

Het uiterste toppunt is dat de gemeente – onder verantwoordelijkheid van burgemeester Hans Janssen – ook dan niet reageert; ook de rechters krijgen van de gemeente geen antwoord op hun vragen. Op een verzoek van de rechtbank om informatie toe te sturen, komt volgens de rechters geen reactie. En regelmatig verzaakt de gemeente aanwezig te zijn bij een zitting. In Amerika zou dat direct een strafbaar feit opleveren. ‘Contempt of court’ ofwel ‘minachting van de rechtbank’ is daar strafbaar. In Nederland is het minstens onfatsoenlijk, maar ook basis voor een gelijk aan de eisende inwoners.

Dwangsom

De eisende inwoners krijgen gelijk; de gemeente moet betalen. In de voorbeelden van deze week betrof het een verzoek tot planschade. Iemand kan bijvoorbeeld schade hebben, omdat de gemeente toestaat iets te bouwen, waar de betreffende inwoners schade door ondervinden. Als de gemeente vervolgens niet reageert, neemt de rechter geen inhoudelijke beslissing; die dwingt de gemeente nu alleen nog binnen een korte termijn een besluit moet nemen. De extra kosten zijn de proceskosten en na 14 dagen een dwangsom van 100 euro per dag, dat gemeente verzaakt om alsnog een besluit te nemen op het door inwoners gevraagde.

Onzorgvuldig

Nadat vorig jaar een aantal van deze verloren rechtszaken op Oisterwijknieuws.nl waren gepubliceerd, werd burgemeester Hans Janssen hierover tijdens de gemeenteraadsvergadering bevraagd. Hij kwam met de boodschap dat het allemaal wel meeviel: ‘Het beeld klopt niet.’  Daarop doken de vrijwilligers van PIT Onderzoek in het verhaal en schetsten een duidelijke situatie: 75% van de inwoners van Oisterwijk winnen hun zaak (klik); andere gemeenten hebben nauwelijks of geen rechtszaken verloren; in 67% van de door inwoners gewonnen rechtszaken gaf de rechter aan dat de gemeente onzorgvuldig had gehandeld.

Niks mis

Aan de redactie van PIT Onderzoek gaf de gemeente destijds geen reactie op hun vragen; ook die werden door de burgemeester genegeerd. Later werd aan de redactie van het Brabants Dagblad wel een reactie gegeven: ‘De gemeente zegt zich niet te herkennen in het beeld dat in het PIT Onderzoek wordt geschetst.’  Inwoners en rechters worden genegeerd; onzorgvuldig handelen en dwangsommen zijn nodig om een besluit af te dwingen; vragen van media blijven onbeantwoord…

… burgemeester Hans Janssen blijft ontkennen dat er iets mis is.