ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: Open Monumentendag 1999 – Sint Petruskerk Oisterwijk


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

De haan weer in top bij Open Monumentendag 1999 (Bron: LOVO)

Carnaval 2024 nadert z’n einde; in vroeger tijden het moment voor de kerk om de regie weer over te nemen. Het minste dat je kon doen was op de woensdagochtend ’n askruisje halen met als één der betekenissen: ’n teken van berouw voor verkeerde daden… Ook wij brengen in dit Beeldbankitem ’n bezoek aan de kerk.

“Pastoor van Buijtenen, hoe voelt het om 65 meter dichter bij de hemel te zijn?” grapte LOVO’s reportagemaker Gerard Koek als de geestelijke uit de wiebelende kraanbak stapt die hem meevoerde naar de top van de Petruskerk om de torenhaan terug te plaatsen.

De toon is gezet, we hebben hier met ’n reportage te maken in goedgemutste sfeer! We leven ’n dikke 15 maanden na de brand die grote schade aanrichtte aan de kerk, maar gelukkig: de schouders zijn eronder gezet en heel veel is al hersteld.

‘Open Monumentendag 1999’ zette in Oisterwijk de Petruskerk in het middelpunt en ‘Werkgroep Steunfonds Petrus 2000’ maakte er ’n speciale dag van. Zij nodigden onder andere de bedrijven uit die bij de restauratie betrokken waren om aan geïnteresseerden te laten zien hoe dat in zijn werk gaat.

Als je hoogtevrees hebt en de moed van de Pastoor je vreemd is dit filmpje niet bekijken; 65 meter is stiekem ’n hele hoogte!

Maar, als je Bèr Koster (met de mondhoeken omhoog dan hè) wilt horen bekennen dat de brand eigenlijk ’n beetje zijn schuld was kruip dan op de eerste rang!

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk