uitgelicht

Zorgen om wateroverlast en hoog grondwaterpeil in centrum Oisterwijk


In de laatste week van het vorige jaar moest de brandweer er nog voor komen; ook andere bewoners in de omgeving maken zich zorgen over het water in hun kruipruimte en kelder.

Kelders en kruipruimten lopen vol (Foto ter illustratie: Toby de Kort)

Iets meer dan een week terug liep een kruipruimte vol, waardoor er gevaar dreigde voor de elektrische installatie van een woonhuis aan de Lindeparklaan in Oisterwijk (klik).
Vanuit de nabijgelegen Balbian Versterlaan komt ook een bezorgde reactie: ‘Op sommige dagen moeten we ieder uur de kelder leegzuigen door de flinke hoeveelheid water.’

Door aanhoudende regenval hebben meerdere inwoners van Oisterwijk te maken met overlast van vocht doorslag of water in lagere delen van woningen. In de buurt van de stroom zou dit kunnen komen door de verhoogde vistrap, die hoger is aangelegd dan oorspronkelijk de bedoeling. De gemeente is daar vanaf het begin van op de hoogte geweest, en het verantwoordelijke Waterschap heeft hiervan eerder aangegeven dat bewust zo te laten, omdat water vasthouden goed is. Na vele jaren van droogte of minder regenval, zou de hoge waterstand in de Stroom in combinatie met weken lang regen (mede) de oorzaak kunnen zijn van een hoger grondwaterpeil.

Daarbij vragen de bewoners in deze omgeving zich ook af, of de recente aanpassing van het riool een oorzaak kan zijn. Volgens hen zouden aanpassingen aan hun woning zomaar 10.000 euro kunnen kosten. Ze hebben daarom aan de gemeenteraad een brief gestuurd met het verzoek dergelijke overlast in de toekomst te voorkomen, in samenspraak met het Waterschap. Of en hoe dat eventueel mogelijk is, is nog niet bekend.