ondernemers

Hoeveel? 16 km naar Haaren? Onmogelijk! (+ video)


De kortste weg van Moergestel naar Haaren, de 16 km zoals burgemeester Hans Janssen afgelopen week aangaf, blijkt voor inwoners uit Haaren terecht een raadsel.

Hoogst verbaasd was een inwoner uit Haaren, die bij aankomst bij de schaatsbaan in Moergestel afgelopen week plots 16km op een nieuwe wegwijzer zag staan. De wegwijzer was die dag kakelvers uitgebreid met een nieuw bordje voor Haaren, ‘mijn woonplaats. Ik was met de auto en ik zag dat ik precies 10 km had gereden tot aan de ijsbaan. Dat was niet verwonderlijk want een paar dagen eerder had ik op de fiets ook 10 km gereden om van de schaatsbaan thuis te komen.’

Kortste route

Haaren 16 km? Onmogelijk!

Een verslaggever ter plaatse kreeg van de gemeente bij de onthulling van de nieuwe wegwijzer de uitleg, dat dit niet hemelsbreed was, maar “gemeten via de kortste route over de weg”. Deze Haarense inwoner las dat in ons plaatselijke weekblad, maar kan dat niet rijmen met de eigen kilometerstand: ‘Te voet op en neer is inderdaad 16 km, maar dat zal wel niet het antwoord zijn,’ zo vraagt hij onze redactie. En inderdaad, een afstand van 16 km op dit nieuwe bord – dat door gemeenteambtenaren werd geplaatst en vervolgens door burgemeester Hans Janssen werd onthuld – valt niet te rijmen met de werkelijke afstand.

Helikopter

Wie vanuit Haaren naar de N65 rijdt, daar de gemeente verlaat, via de A65 ook even op bezoek gaat bij onze burgemeester in Berkel-Enschot, vervolgens via de A58 naar afslag Moergestel de gemeente weer binnen rijdt, dan rechts richting de Scheerman… … komt inderdaad uit op 16 km. Het is alles behalve de kortste weg en zeker niet de meest logische. Met de auto via Oisterwijk is het 11 km over het industrieterrein, en maar 10 km wie door de Bunders gaat. Op de fiets kan het zelfs in 9,5 km.

Een hele andere weg, nieuw ontdekt, supersnel en nog korter, iets minder gebruikelijk, niet over de weg: met een helikopter is het net geen 8 km! En dat ziet u in onderstaande unieke video-opname!

Rome

Net als dat er meerdere middelpunten zijn van de BeNeLux, van Nederland én van Brabant (ook die ligt in Oisterwijk), zo zijn er ook twee middelpunten berekend voor de gemeente Oisterwijk. Eentje werd ruim voor de herinrichting en komst van Haaren bij Oisterwijk door onze redactie uitgerekend; de andere volgde later via de gemeente. Verschil van dergelijke middelpunten is eenvoudig te verklaren: er zijn meerdere rekenmethodes om een middelpunt te bepalen. Zo zijn er uiteraard ook ‘meerdere wegen naar Rome’, en ook over ‘de kortste weg’ naar het Middelpunt van de BeNeLux kan heel wat gezegd worden. Op de fiets of te voet zijn andere wegen te begaan dan met de auto. Maar 16 km?

Beste burgemeester, van Moergestel naar Haaren is niet zo ver als u denkt!

Vanuit het Middelpunt van de BeNeLux stijgen we op, vliegen achtereenvolgens over de Reusel, Heiligeboom, de vennen, een puntje van woonwijk Waterhoef in Oisterwijk en zo vliegen we Haaren binnen, om tot slot te landen op het Monseigneur Bekkersplein in Haaren.