ondernemers

Haaren brengt middelpunt gemeente terug naar Oisterwijk!


7 november 2019 Het middelpunt van de gemeente Oisterwijk ligt momenteel in Moergestel; daar komt met de gemeentelijke herindeling verandering in!

Een van onze lezers attendeerde ons er op, dat het middelpunt van de gemeente Oisterwijk zal verschuiven. Die van de BeNeLux blijft in Moergestel, maar die van de gemeente komt, na de fusie van Haaren bij Oisterwijk, terug in het Oisterwijkse.

Middelpunt

De onthulling van het informatiebord door WieKentKunst voorzitter Hennie van Schooten en toenmalig wethouder Joost Wagenmakers.

Het middelpunt van de gemeente Oisterwijk werd enkele jaren terug bepaald naar aanleiding van de viering van 800 jaar stadsrechten. Er werd een informatiebord geplaatst, voorzien van een mooie bank. Vanuit Oisterwijk bezien, in het verlengde van de Van Tienhovenlaan, die overgaat in de Moergestelse Heiligenboom, en aldaar kruist met De Sandsteeg, treffen we op dit kruispunt het huidige middelpunt.

Haaren

Met de komst van het Dorp Haaren bij de gemeente Oisterwijk, waarvoor recent de nieuwe gemeentegrenzen zijn vastgelegd, verandert de omtrek van de gemeente. Het gemeentelijk gebied krijgt er Noordelijk een flinke lap grond bij. Pakken we die kaart met nieuwe grenzen (zie onder), en bepalen we daarvan het nieuwe middelpunt, dan komen we in het gebied waar Oisterwijk zo bekend mee is geworden. We bevinden ons midden in het natuurgebied, de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Van Tienhoven

Het toeval wil, dat het huidige middelpunt in het verlengde van de Van Tienhovenlaan is gelegen, maar dat ook het nieuwe middelpunt deze ‘Van Tienhoven’ raakt! Pieter van Tienhoven was in 1905 een van de oprichters van Natuurmonumenten. Hij stond aan de wieg van het behoud van de Oisterwijkse natuur, die door de dagrecreanten vanuit de omliggende steden werd geliefd en bezocht. De natuur werd het visitekaartje voor recreatief Oisterwijk, en is dat nog steeds.

Met dit uitzicht op de bijzonder mooie natuur, kijkende vanaf de Van Tienhoven bank, aan de rand van het Van Esschenven in Oisterwijk, ligt het middelpunt van Oisterwijk aan uw voeten… (Bron: Google Maps)

Bank

Als dank voor zijn inzet werd voor hem, nu 85 jaar geleden, een stenen bank geplaatst met uitzicht op het Van Esschenven (zie film onder). Het toekomstige nieuwe middelpunt van de gemeente Oisterwijk, zo blijkt uit onze berekening, valt aan de voeten van wie op deze bank plaats neemt. De Parel in ’t Groen zoals we Oisterwijk noemen, krijgt hiermee op deze bijzonder mooie locatie, een middelpunt met een symbolische natuur- en cultuurhistorische waarde.

Note
Voor het berekenen van een middelpunt zijn meerdere meetmethoden mogelijk. Zo zijn er in Nederland ook meerdere middelpunten aangemerkt. Voor de berekening van bovenstaande middelpunt, is het midden van de ‘omgeschreven cirkel’ gebruikt. Met die methode komen we in de huidige situatie ook bij het huidige middelpunt uit. Dus niet getreurd, ook uw achtertuin kan zomaar het middelpunt van Oisterwijk zijn, uitgaande van een andere meetmethode.

Hieronder enkele kaarten:

Middelpunt gemeente voor herindeling (Bron: Google Maps)

Middelpunt gemeente na herindeling (Bron: Google Maps).

 

Bekijk ook deze film van Oisterwijk in Beeld over de Van Tienhoven bank: