ondernemers

Gemeente Oisterwijk moet van rechter arbeidsmigranten op Haarendael toestaan


Gemeente Oisterwijk wordt door een rechter opnieuw teruggefloten vanwege onzorgvuldigheid, en moet haar werk opnieuw doen.

Het betreft de gebouwen rondom het afgebrande deel (Foto: Peter Franken)

Op Haarendael wil de huidige eigenaar 266 arbeidsmigranten huisvesten, in afwachting van herbestemming van dit voormalige terrein met woongebouwen in Haaren. Hiertoe heeft deze een vergunning gevraagd, en omdat het college van Burgemeester en Wethouders deze aanvraag over het hoofd had gezien bij de herindeling met Haaren, daardoor te laat was met een beslissing, is die vergunning zoals dat heet ‘van rechtswegen’ vergund.

Vervolgens kon het college niets anders, dan omwonenden op te roepen tot het indienen van bezwaar. Die bezwaren werden door te college in april 2023 gegrond verklaard, en de vergunning zou daarmee teniet zijn gedaan; geen arbeidsmigranten op Haarendael.

De eigenaar was het daar niet mee eens, en ging naar de rechter. Iets wat vaak gebeurt, maar waarbij de laatste tijd de gemeente veelvuldig in het ongelijk wordt gesteld. Zo ook deze keer.

Zo heeft het college rekening gehouden met bezwaarmakers die tot 400 mtr. van het complex af wonen, en dat vindt de rechter letterlijk en figuurlijk te ver gaan. Dat inwoners in een dergelijk groot gebied bezwaren zouden hebben tegen de huisvesting van arbeidsmigranten, daar kon de rechter zich niet in vinden.

Ook was de rechter van mening, dat de gemeente zonder voldoende zorgvuldigheid en motivering haar besluit heeft genomen. De mogelijkheid een vergunning af te geven die langer is dan 2 jaar, maar korter dan 10, werd door de gemeente niet onderzocht, maar is volgens de rechter een een reële optie. Minstens had de gemeente dat zorgvuldig en met afweging van alle argumenten van betrokkenen moeten afwegen.

‘Dat leidt de rechtbank tot het oordeel dat het college op onjuiste gronden heeft besloten om de van rechtswege verleende omgevingsvergunning van 9 juli 2021 te herroepen en om de
omgevingsvergunning alsnog te weigeren,’ zo laat de rechtbank weten. Gemeente Oisterwijk moet dan ook opnieuw een beslissing nemen.

En ja, ook deze rechtszaak kost de gemeente geld. Ambtenaren en juristen, en ook proceskosten komen voor rekening van de gemeente. Daarbij moet de behandeling van bezwaren opnieuw; dubbel werk met daarna – mocht gemeente bij hun standpunt blijven – naar verwachting opnieuw een gang naar de rechter, want we hebben niet de indruk dat de eigenaar dit opgeeft.

PIT Onderzoek liet in november j.l. zien dat veel zaken verloren worden door onzorgvuldigheid gemeente (klik)

In juli vorig jaar was al duidelijk dat gemeente veel rechtszaken verliest (klik)