ondernemers

Geen vuurwerk meer bij evenementen en festivals in Oisterwijk?


Vuurwerk: zelf afsteken met Oudjaar, een gemeentelijk vuurwerk als afsluiting van de kermis, vuurwerk tijdens festivals, of een gemeentelijke show op oudjaarsavond?

Vuurwerk wordt mooi gevonden, het is feestelijk en kan ook indrukwekkend zijn. Helaas gebeuren er ook ongelukken en worden er vernielingen mee aangericht, met schade aan bijvoorbeeld auto’s (klik) en verwondingen zoals bij een getroffen mevrouw in het centrum van Oisterwijk(klik). Het is niet goed voor het milieu, vanwege de vervuilende stoffen die de lucht in worden gestuurd. Dier en mens ervaren overlast; met name als dit buiten de vrijgestelde uren plaats vindt. Tegelijk zien velen het als een mooie traditie die gekoesterd moet worden…

Illegaal en misbruik

Schade; vuurwerk misbruik is met de huidige regelgeving moeilijk aan te pakken (Bron: Facebook Oisterwijk Veilig).

De landelijke Politie geeft aan dat zij graag een landelijk vuurwerkverbod zien op zowel het afsteken als het bezit van alle soorten vuurwerk. Uiteraard is dat reeds van toepassing op het nu illegale vuurwerk, maar ze willen dit ook op het op dit moment nog legale vuurwerk dat met Oud op Nieuw is toegestaan. Het is volgens de politie haast onmogelijk te handhaven, omdat op afstand en na ontsteking niet te zien is of vuurwerk legaal of illegaal is, en vaak ook niet gezien wordt wie het heeft afgestoken. Ook een lokaal verbod is volgens politie niet te handhaven. De meerderheid van de raad in Oisterwijk heeft niet voor een lokaal verbod gekozen.

Zowel landelijk als lokaal willen de liberalen van de VVD geen algeheel verbod, maar wel het illegale vuurwerk harder aanpakken. ‘De vuurwerktraditie is voor veel inwoners nog steeds vast onderdeel van oud en nieuw vieren. Een lokaal verbod invoeren – maar dat vervolgens niet (kunnen) handhaven – zoals in buurgemeente Tilburg gebeurde, heeft daarom niet onze voorkeur,’ aldus VVD Oisterwijk.

Gemeenten kunnen zelf een vuurwerkverbod invoeren, maar dat beperkt zich tot het afsteken daarvan; bezit kan een gemeente niet verbieden. Zoals de politie aangeeft, is handhaven in dat geval haast onmogelijk. Als het landelijk en ook op bezit zou gelden van alle soorten vuurwerk, dan is dat beter te organiseren. Gemeentelijke vuurwerkshows zouden in dat geval als alternatief  het particulier afsteken kunnen compenseren.

Een professioneel georganiseerde vuurwerkshow tijdens de Oisterwijkse kermis (Foto: Joris van der Pijll).

Georganiseerd

PRO Oisterwijk, de lokale progressieve  partij, wil een dergelijk algeheel verbod wel invoeren, en dat zou volgens hen ook moeten gelden voor festivals die dat nu middels een vergunning kunnen doen. Die partij laat weten dat volgens hen evenementen zoals Intents Festival ‘ook prima met de tijd mee kan en naar moderne oplossingen moet kijken, dat past ook goed bij hun duurzame visie.’ De partij wil graag met evenementenorganisaties meedenken, ‘zoals bijvoorbeeld in Disneyland Parijs, waar men momenteel een indrukwekkende drone show inclusief rook- en vuureffecten heeft. De mogelijkheden zijn er… nu de wil nog om het anders te doen.’

Op traditionele evenementen zoals de kermis zou volgens hen ook een dergelijke drone- of lasershow passen, ‘al begrijpen wij ook wel dat dat veel geld kost’ geeft Casper Boot namens de partij aan. Als het eenmaal per jaar blijft, en ‘het met oud en nieuw op een leuke manier kan waar mens en dier geen last van hebben, zou dat nog kunnen. Kermis en andere evenementen dus geen vuurwerk.’