ondernemers

Kan de sfeerverlichting in Oisterwijks centrum anders?


Ze hangen er mooie te fonkelen, maar ze zijn niet allemaal aan, en overdag tot einde middag branden ze niet. Wat we weten van die leuke kerstlampjes in het Oisterwijkse centrum?

 

Ieder jaar worden er namens de centrumondernemers sfeervolle versierselen aangebracht in het centrum van Oisterwijk. Het geeft licht en sfeer in de donkere dagen, en nodigt extra uit om het gezellige centrum van Oisterwijk te bezoeken. Dit jaar kwamen er meerdere opmerkingen van zowel ondernemers als centrumbezoekers, over niet brandende lampjes.

Storing

Sfeerverlichting in het centrum van Oisterwijk; rechts bleef het tijdelijk donker  (Foto: Ada van Roy).

Volgens Centrum manager Frits Knibbeler was er aan het begin bij een deel van de lampjes een storing, die werd verholpen. Later bleek dat er aan De Lind noordkant een storing was in de straatverlichting. Waar inwoners de laatste jaren op meer plekken in onze gemeente mee kampen, was ook in het centrum het geval. Sinds een aantal jaren is de straatversiering aangesloten op de straatverlichting; valt die uit dan valt ook de feestelijke sfeerverlichting in het dorp uit. Valt straatverlichting uit vanwege een stroomstoring in bijvoorbeeld de bekabeling onder de grond, dan wordt Enexis daarvoor ingeschakeld.  Vanwege een groot tekort aan monteurs, ontstaan er wachttijden van soms 5-6 weken.

Tijdklok

En dit jaar was er een ingezonden brief van een inwoner, die het opviel dat de sfeerverlichting overdag tijdens winkeltijden uit is, en ’s nachts als het centrum is uitgestorven juist aan is. ‘Wist u dat de feestverlichting in het centrum van Oisterwijk overdag niet brandt en alleen ’s avonds en ’s nachts aan is? Nee, natuurlijk wist u dat niet, want anders had u er allang iets aan gedaan,’ aldus de briefschrijver richting het college (burgemeester en wethouders) van Oisterwijk.  De lampjes gaan aan als het donker wordt, maar volgens deze inwoner zou het nuttiger zijn de lampen van 9.00 tot 24.00 uur te laten branden. Dan zou er zelfs nog bespaard worden op enkele branduren. ‘En dan hebben alle Oisterwijkers, alle bezoekers, én de winkeliers er profijt van. Ziet het centrum er de hele dag gezellig uit.’

Knibbeler laat weten, dat hij samen met de gemeente de mogelijkheden heeft  onderzocht. De vraag was of aanpassing van tijden technisch mogelijk is, omdat de verlichting is aangesloten op dezelfde tijdsklok als die van de straatverlichting. Dat blijkt niet het geval. Wel wordt voor volgend jaar nog gekeken of de sfeerverlichting in de nacht uit kan. De sfeerverlichting is al van het type LED;  volgend jaar zo is het plan, komen er ook energiezuinige LED-lampen in de straatverlichting.