ondernemers

Definitief besluit Openluchtbad Staalbergven nog niet genomen


‘Op u allen rust vanavond een historische verantwoordelijkheid. Het Staalbergven heeft al meer dan 112 jaar een openbare zwemfunctie voor de inwoners van Oisterwijk en omstreken. Al voor de eerste wereldoorlog werd er hier gezwommen. Laat vanavond niet het einde betekenen!’

 

Bij de raadsvergadering waren fans aanzezig, om het besluit tot renovatie te steunen (Foto: Stefan Rossieau – Hard voor ’t Staal)

Bovenstaande was de slotzin van een noodkreet aan de gemeenteraad, verwoord door de initiatiefgroep Hard voor ’t Staal, die zich inzet het Staalbergven te behouden. De Oisterwijkse Gemeenteraad stond donderdagavond voor een moeilijke keuze: 5 miljoen uitgeven aan een gedeeltelijke renovatie, of sluiten van het buitenbad en het geheel teruggeven aan de natuur. Kort samengevat betreft het dilemma waar de raad voor staat: Met uitzicht op een tekort van 3 tot 4 miljoen in de meerjarenbegroting is er geen geld voor deze investering; tegelijk is al jaren duidelijk dat geen van de raadsleden het door de inwoners geliefde zwembad wil opgeven.

Met Natuurmonumenten was na jaren uitstel afgesproken dat er voor het einde van dit jaar een besluit zou liggen van de raad, over het al of niet volledig renoveren van het complex. Dat besluit is nog niet, of we moeten zeggen ‘niet volledig’ genomen. Volgens verschillende partijen was de voorbereiding voor het huidige voorstel onvoldoende; dat kon in de huidige vorm niet worden goedgekeurd. In het nu afgesproken proces, is de opdracht van de raad aan het college, om aan Natuurmonumenten opnieuw uitstel te vragen.

Buitenbad Staalbergven Oisterwijk met chloorbaden, een strand en ven.

Onvrede was er bij de raad en ook bij grondeigenaar Natuurmonumenten over het voorliggende plan. Het diepe wedstrijdbad zou in deze uitvoering uit kostenoverweging vervallen, dat zou voor met name jeugdige bezoekers minder aantrekkelijk zijn, en ook zorgen voor minder inkomsten. Natuurmonumenten verwacht dat door het wegvallen van het wedstrijdbad meer mensen in het ven gaan zwemmen, en die wil juist de natuuromgeving minder belasten. Zorgen die volgens de raad nader onderzocht moeten worden. Ook sprak de raad haar voorkeur uit voor een grotere investering (7 in plaats van 5 miljoen) met behoud van het diepe wedstrijdbad. Eventueel gefaseerd.

Zorgen zijn er bij de raad ook over een gebrek aan financiƫle dekking. De raad wil verder onderzoek naar meer mogelijkheden om de investering terug te verdienen. Er zou meer onderzoek moeten komen naar wat inwoners en ondernemers kunnen inbrengen, passende binnen de afspraken met Natuurmonumenten. Die stelt bijvoorbeeld dat intensieve horeca ongewenst is en heeft ook aangegeven geen intensieve horeca te willen net buiten hun terrein, zoals de wethouder eerder opperde als mogelijke oplossing. Ook beheer door vrijwilligers is door Natuurmonumenten vooralsnog ongewenst. Nader onderzoek naar wat wel kan is volgens de raad gewenst, alvorens een goed besluit te kunnen nemen, dat mede ook gebaseerd moet zijn op draagvlak in de samenleving voor een dermate grote investering.

Het door het college gevraagde voorbereidingskrediet van 250.000 euro is door de raad in deze fase teruggebracht naar 75.000 euro voor nader onderzoek; de raad heeft een intentie uitgesproken tot volledige renovatie; de definitieve keuze voor de renovatie is opgeschoven naar medio 2024.

Klik en lees hier meer berichten over buitenbad het Staalbergven