Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
zaterdag, 7 december, 2024
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

Beekdal Haaren binnenkort te zien bij de Rijdende Rechter?

Care Inn

Het zijn van die typische gevallen bij Mr. Visser en collega Mr. Reid: hebben de buren recht van overpad, waar moet de erfafscheiding komen, van wie is die boom en mag de gemeente hier…

Bij het hagelnieuwe bouwproject Beekdal Haaren, waar ooit de gymzaal stond, komt dit alles ook voorbij; partijen zijn het nog niet eens over de geboden oplossing.

Het bouwproject met de vier huizen en locatie van de grondaankoop (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Afgelopen jaren leek het net een  soap. Het plan Beekdal Haaren werd na wijs beraad in 2015 goedgekeurd, maar het zou tot begin 2022 duren voordat de bouw gestart kon worden. Gemeente Oisterwijk had na de vertragende werking van de herindeling met Haaren problemen met de aansluiting op de energienetwerken, en waren er discussies over de grondprijs en kavelverdeling. Het leek er ook even op dat de wethouder in slaap was gevallen.  Na enige tijd werd hij dan toch wakker en in maart 2022 kwam alsnog het verlossende woord. Binnen enkele weken kon gestart worden met de bouw.

Erfafscheiding

Iets meer dan een jaar later, zomer 2023, konden de nieuwe bewoners eindelijk hun zo gewenste woning betrekken. Bij het inrichten van de tuinen, zo blijkt nu, kwam er nog een spreekwoordelijk ‘lijk uit de kast’. De achtertuinen van vier aan een weiland grenzende woningen moeten bereikbaar blijven voor de gemeente, om onderhoud te kunnen uitvoeren aan de daar aanwezige bomen(zie kaart). ‘Betreffende bewoners hebben een perceel gekocht aan de rand van plan Beekdal Haaren. Het betreffen patio-bungalows met de tuin aan de oostzijde. Aan de rand hiervan ligt een groenstrook met een houtsingel. Tussen de woningen en de singel is een onderhoudsstrook gereserveerd voor onderhoud aan de bomen. Deze strook is mee verkocht aan de bewoners, met een recht van overpad voor de gemeente,’ zo laat een woordvoerder van wethouder Anne Cristien Spekle weten. Dat wil concreet zeggen, dat de bewoners geen schutting kunnen plaatsen en beperkingen hebben bij de inrichting van hun tuin. Iets wat bekend was bij de bewoners bij aankoop, of had moeten zijn.

Ongepast gedrag

Een of meerdere bewoners (we krijgen van de gemeente geen inzage in de stukken) hebben – zo blijkt uit een recent openbaar raadsoverleg – een mail gestuurd aan de gemeente, om hun ongenoegen uit te spreken over de gang van zaken. Wethouder Spekle en ook burgemeester Hans Janssen gaven aan dat het in die mail gebruikte taalgebruik en de houding richting de met naam genoemde ambtenaren ongepast en ongewenst is. Het zou niet de manier zijn hoe men bij de gemeente met elkaar om wil gaan. Ondanks die (volgens hen) ongepaste toenadering, was de wethouder toch bereid een oplossing te zoeken en met de inwoners het gesprek aan te gaan.

Oplossing

Gemeente Oisterwijk wil een strook grond van 30-35 meter van het Waterschap kopen en daarop een stukje natuurinrichting realiseren. Tijdens de raadsbespreking werd niet duidelijk waarom de grond aangekocht moest worden, maar de toelichting op onze vragen geeft duidelijkheid: ‘De reden voor aankoop van de grond is om een probleem voor zowel de bewoners alsmede de gemeente op te lossen. De ruimte tussen de perceelgrens en de houtsingel is zeer klein. Inwoners willen graag tuinafscherming, voor de gemeente is goed beheer op deze manier lastig. Door de grond aan te kopen kan dit probleem worden opgelost.’ Een oplossing dus, om de bewoners gelegenheid te geven hun tuin naar wens in te richten en een erfafscheiding te plaatsen.

Privacy

Volgens wethouder Spekle is het bij openbare gemeentegrond en groen, nodig dat de gemeenschap daar gebruik van kan maken. Hoewel het oorspronkelijke doel gericht is op een oplossing voor vier huishoudens, wordt het stuk grond door de gemeente aangekocht met gemeenschapsgeld. Het is daarom dat de wethouder van mening is dat het stuk grond ingericht moet worden met een wandelpad, zodat het voor eenieder toegankelijk is. Het wandelpad en de groeninrichting was niet het doel, maar wel het gevolg van de oplossing. Een oplossing voor de vier woningeigenaren, zodat er geen recht van overpad nodig is. Die eigenaren (of een deel daarvan – betreffende bewoners willen geen informatie geven) maken in de bovenvermelde mail bezwaar tegen de komst van dat wandelpad. Ze kunnen dan wel een erfafscheiding plaatsen en hun tuin naar eigen wens inrichten, maar een wandelpad – aan de andere kant van de bomen achter hun huis op gemeentegrond – zou hun privacy schenden.

Raadsvragen

Tijdens het openbare raadsoverleg werd dit onderwerp aangekaart door Ton van de Ven (VVD), Roel van den Bersselaar (PGB) en Frank de Werdt (CDA). We hebben hen om nadere reactie gevraagd. De VVD reageert niet op onze vragen. Van den Bersselaar laat weten dat de oplossing die de gemeente biedt een goede zou kunnen zijn, en gaat ervan uit ‘dat het college met de bewoners in gesprek gaat om de plannen duidelijk te maken en te kijken of hiermee aan de bezwaren tegemoet wordt gekomen.’ De Werdt is het niet eens met de realisatie van het wandelpad: ‘Er heeft niemand een verzoek voor een wandelpad gedaan.’ De grondaankoop om de vier bewoners tegemoet te komen vindt hij nodig, maar een wandelpad is volgens hem niet gewenst.

Gemeente Oisterwijk laat tot slot weten: ‘Het groenplan en de concepttekening worden momenteel opgesteld. Daarna volgt weer een gesprek met de bewoners.’

 

 

 

Scroll omlaag en lees meer!


glascentrale

brandprevent

lelieveld

Vakgarage

Gerelateerd - Meer >>