uitpunt

Man die school binnendrong in Oisterwijk was geen asielzoeker en geen Syriër


Oisterwijk was dinsdag in de ban van een man, die met dreigende taal een school in Oisterwijk is binnengedrongen. Dat gebeurde dinsdag kort voor 8.00 uur. De eerste melding van een tipgever kwam bij ons om enkele minuten na 8 uur binnen, waarop een verslaggever direct ter plaatse is gegaan. De school werd ontruimd, de omgeving afgezet en er werd een grootschalige zoektocht gestart. Het gebeuren werd na ons lokale nieuws, meteen ook regionaal en landelijk opgepikt.

Het gebeuren heeft dinsdag veel schrik veroorzaakt (Foto: Toby de Kort).

In alle hectiek kwam er bij diverse met name landelijke media het woord ‘Syriër’ aan bod. De politie sprak over een ‘licht getinte man’. Kort daarna werd een vermoeden uitgesproken van een wapen en mogelijk explosieven. Er kwamen vervolgens dinsdag en ook woensdag flink wat reacties op diverse sociale media, alsof een uit Syrië afkomstige asielzoeker de dader zou zijn.

Alle bronnen die wij tot nu toe hebben gesproken geven echter iets anders aan. Om te beginnen heeft een woordvoerder van het COA desgevraagd laten weten, dat de verdachte geen bewoner is van het AZC in Oisterwijk. Het is informatie die volledig strookt met andere bronnen. Na de aanhouding dinsdagmiddag, zijn er bij onze redactie meerdere tientallen berichten binnen gekomen van wijkbewoners in de buurt van de verdachte, die beweren dat van opmerkingen als ‘asielzoeker’ en ‘Syriër’ niets klopt.

De verdachte die werd aangehouden, is volgens de politie een 19-jarige inwoner uit Oisterwijk, een bekende van de politie. Dat is de informatie die feitelijk door de politie is vastgesteld aan de hand van zijn woonadres. Het is volgens de woordvoerder van politie ook de enige informatie die zij mogen geven. De politie beperkt zich verder uitsluitend tot hun  persbericht(Klik) De man zit afgezonderd vast in afwachting van voorarrest.

Bewoners uit de wijk waar hij woont laten weten dat de jongeman in de buurt bekend staat als een persoon die regelmatig op ongewenste manier de aandacht trekt, en op diverse plekken in onder andere winkels een toegangsverbod heeft gekregen. Verder zou het gaan om een jongeman die in Oisterwijk geboren en getogen is. Van zijn ouders – volgens zeggen harde werkers die al vele decennia in Oisterwijk wonen – heeft hij buitenlandse genen meegekregen vanuit hun Marokkaanse roots. Het verklaart het signalement van politie. Tot slot tonen inwoners van Oisterwijk veel medeleven die uitgaat naar de kinderen en leerkrachten van beide scholen, en zijn er ook inwoners die meeleven met de ouders van de verdachte.

Opvallend is dat het met name lezers van buiten Oisterwijk zijn die volhardend aangeven dat het om Syriër of asielzoeker gaat, en dat direct ook koppelen aan de volgens hen ongewenste asielinstroom en aankomende verkiezingen. Wat ook opvalt is dat er veel lezers uit Oisterwijk zijn die dat stellig ontkennen. Met de informatie die momenteel bij onze redactie bekend is kunnen we dat laatste onderschrijven.