uitpunt

Verwarde man die basisschool binnendrong aangehouden (Laatste update)


De man is aangehouden; lees laatste update onderaan dit bericht.

Politie met arrestatieteam ter plaatse bij school De Coppele in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort).

Bij basisschool De Coppele in de wijk Westend in Oisterwijk is dinsdagmorgen rond 8.00 uur een verwarde man de school en een klas binnen gedrongen. Hij zou gedreigd hebben iemand te vermoorden en gooide met spullen. De politie is massaal uitgerukt en kwam met een arrestatieteam en politiehonden ter plaatse. De school zou vanmorgen gebeld zijn met dreigende taal. De politie wist bij aankomst niet of de man nog binnen is.

Alle toegangswegen naar de wijk zijn afgesloten (Foto: Karel Verkerk)

De man bleek later gevlucht, er was een politiehelikopter boven Oisterwijk op zoek naar de man en de politie heeft kort hierna een burgernetmelding verzonden:

Omgeving Oisterwijk, Willem de Zwijgerlaan, man, 30 jaar, licht getint, 180mtr lang, slank, baardje, opgeschoren haar, bovenop krulletjes, joggingbroek grijs, rood shirt. BENADER DEZE MAN NIET ZELF Bel nu 112.

Zover bekend zijn er geen gewonden. Alle aandacht is eerst uitgegaan naar de veiligheid van kinderen en leerkrachten. Kinderen zijn geschrokken uiteraard. Kinderen, leerkrachten en aanwezige ouders werden overgebracht naar het zwembad aan de Sportlaan. Ouders konden daar hun kinderen ophalen.

De politie dacht dat een vreemd voorwerp in de school mogelijk om explosieven betrof; de EOD kwam ter plaatse. Omwonenden werd gevraagd hun huis te verlaten en niet richting de school te komen. De school werd ontruimd en de omgeving van de school hermetisch afgesloten. Ook in de wijk en bij alle toegangswegen en bruggen stond politie. Brandweer Oisterwijk en enkele ambulances zijn opgeroepen ter assistentie.

Daarna volgde:

9.45 uur: De politie is de school ingegaan, met waarschuwing: ‘Hier spreekt de politie…’ In Tilburg werd een bus staande gehouden waarin een man werd gecontroleerd, maar die bleek onschuldig. In Moergestel is ook politie aanwezig, de man zou gezien zijn in de wijk Pannenschuur, en er is een zoekactie gestart in Oisterwijk centrum.

10:30 uur: Ouders van Leerlingen van 2College Durendael melden dat hun kinderen de school moeten verlaten, maar niet alleen naar huis mogen; ze moeten worden opgehaald op school.

10:45 uur: Gemeente Oisterwijk roept op naar de man uit te kijken, en laat weten dat burgemeester Hans Janssen contact heeft met de leiding van de school en de leerkrachten bezoekt.

10:50 uur: Arrestatieteam heeft schoolgebouw doorzocht en verlaten; de man is daar niet aangetroffen; ook geen explosieven. Politie vraagt te blijven uitkijken naar de man.

11.00 uur: Burgemeester Hans Janssen is aanwezig bij 2 College Durendael, er is ook politie in de omgeving aanwezig. Vermoedelijk uit voorzorg.

11:30 uur: Basisscholen in Oisterwijk houden deuren uit voorzorg dicht, geen buitenspelen tot nader order.

Onderzoek in een woning in Oisterwijk

12:00 uur De Lochal in Tilburg is ontruimd door Politie, vermoedelijk uit voorzorg.

13.00 uur: De man is aangehouden in Oisterwijk; onbekend waar.

15.00 uur: Een woning in Oisterwijk wordt doorzocht.

17:00 uur:

Persbericht van politie:

Bij een basisschool aan de Willem de Zwijgerlaan liep rond 08.00 uur een man naar binnen. Hij zei dat hij gewapend was en zou explosieven hebben geplaatst. Een grote politie-inzet volgde. Met behulp van verschillende specialisten van de politie, waaronder de Dienst Speciale Interventies, kwam even later een verdachte in het vizier. Deze 19-jarige man uit Oisterwijk is aangehouden en zit vast.

Politieauto

In de school waren rond het tijdstip een aantal leerkrachten en kinderen aanwezig. In verband met de veiligheid werd er direct een ontruiming in gang gezet. Deze leerkrachten en kinderen werden veilig ondergebracht in het gebouw van een nabijgelegen zwembad. Met behulp van een politiehelikopter werd ondertussen de locatie rondom de school in beeld gebracht. Omdat niet duidelijk was of de verdachte nog in het pand aanwezig was, gingen agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) naar binnen. Zij treden op als mag worden verondersteld dat er sprake is van omstandigheden die levensbedreigend zijn voor de politie of anderen. Deze agenten van de DSI troffen niemand meer aan. Hierop werd er in de omgeving verder gezocht naar de man. Omdat niet duidelijk was of er, zoals de man had geroepen, explosieven waren achtergelaten, deden ook de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en specialisten van de Forensische Opsporing (FO) uitgebreid onderzoek. Zij constateerden dat er geen gevaarlijke objecten in en rondom het gebouw lagen.

Aanhouding

Door uitgebreid recherchewerk kwam even later een verdachte in het vizier. Verschillende middelen werden ingezet om de man snel te lokaliseren. Rond 12.20 uur werd de 19-jarige man aangehouden. Het is nog onbekend waarom de man dit geroepen zou hebben. De recherche gaat met hem in verhoor. Voor de leerkrachten, kinderen en ouders/verzorgers is er de aankomende dagen extra zorg.

De verdachte is in verzekering gesteld. Hij zit in beperkingen. Aanstaande vrijdag wordt hij voorgeleid voor de rechter-commissaris. Bij zijn aanhouding had hij geen wapens bij zich. Hij is bekend bij de politie. Vanwege de opgelegde beperkingen, nu verder geen informatie over deze zaak!

 

Persbericht van Burgemeester Hans Janssen:

“Oisterwijk is vanochtend opgeschrikt door een heftig incident. Een mogelijk gewapende man is deze ochtend gesignaleerd rondom een basisschool in Oisterwijk. De leerkrachten en leerlingen van de basisschool zijn allemaal veilig. Zojuist is een verdachte aangehouden. Ik ben vanochtend bij de opvanglocatie geweest om met hen te spreken: de leerlingen en leerkrachten zijn enorm geschrokken. Deze gebeurtenis heeft veel impact, ook op de ouders van de kinderen. We doen er alles aan hen daarin zo goed mogelijk ondersteuning en begeleiding aan te bieden. Ook omwonenden zijn bang en boos net als onze inwoners. Begrijpelijk en terecht. Ik ben blij dat de politie met enorme inzet zo voortvarend heeft gehandeld”.

Informatie van de Wijkraad

Dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur is er voor berokkenen en wijkbewoners in De Coppele gelegenheid verhalen, ervaringen en gevoelens met elkaar te delen. Er is een luisterend oor vanuit de Wijkraad, met een kopje koffie of thee.

Bekijk hier meer foto’s