ondernemers

Geef uw mening: een half Staalbergven of een heel Den Donk


5 miljoen voor een deels uitgekleed Staalbergven; of 2 miljoen voor een nieuw buitenbad bij binnenbad?

Ongeveer twee derde van het ven is eerder al voor gebruik afgesloten (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Het college van burgemeester en wethouders wil 5 miljoen spenderen om het buitenzwembad Staalbergven deels te sluiten, en deels op te knappen. Het grote diepe buitenbad wil de gemeente laten vervallen. Kosten bedragen geen 3,4 miljoen voor het geheel, maar 5 miljoen voor een deel.

Alternatief

In 2020 schreef PIT Onderzoek dat er een alternatief is. Een interessante kijk gebaseerd op bezoekersaantallen, interesses van de lokale bevolking, en de kosten die met de renovatie gemoed zijn. Daarover werd destijds dit (klik) artikel geschreven. De conclusie van de auteur was dat een buitenzwembad bij het binnenbad op sportpark Den Donk ongeveer 1,5 miljoen euro zou kosten. Een scenario dat door de gemeente niet is aangeboden, maar voor exploitatie wel interessant kan zijn, omdat de prijs aanzienlijk lager, de bereikbaarheid voor inwoners beter is, én omdat ‘er geen of minder kleedhokjes en toiletten gebouwd hoeven te worden en ook de exploitatiekosten van personeel, horeca en onderhoud zullen goedkoper uitvallen omdat verschillende functies en faciliteiten centraal georganiseerd worden.’ Om niet te vergeten: ‘Mensen die graag in een ven zwemmen, terecht kunnen bij Streekpark Klein Oisterwijk én Bakseven in Moergestel.’

Huidige voorstel

Dit zwembad komt te vervallen (Bron: Lia Smulders).

Het huidige voorstel omvat de renovatie van de gebouwen, horeca en het recreatiebad. Het diepe wedstrijdbad komt in dit voorstel te vervallen. Een deel van het ven werd eerder al afgesloten. Het andere deel van het ven blijft beschikbaar, en ook de unieke ligging waardoor het Staalbergven zo werd gewaardeerd blijft in dat geval bestaan. De kosten voor deze gedeeltelijke renovatie bedragen 5 miljoen, de jaarlijkse kosten zijn hoger en de bezoekers gaan een hogere entree betalen. Klik en lees hier meer over dit plan.

Geef uw mening!

Een nieuw gedeeltelijke renovatie van het Staalbergven, of een nieuw buitenbad bij binnenbad op Den Donk? 2 miljoen voor een buitenbad op Den Donk, 5 miljoen voor een gedeeltelijke renovatie of 6,5 miljoen uitgeven aan een volledige renovatie van het Staalbergven? Hogere of juist lagere investeringen, en daarmee ook hogere of lagere gemeentebelastingen en hogere of lagere entree voor de bezoekers? Wat is uw mening?

Wij lezen graag uw mening terug op onze socials, klik hier voor het Facebook bericht.

Cijfers

Kostenoverzicht

Sloop Staalbergven €350.000
Buitenbad op Den Donk 1 miljoen (in 2020), nu geschat 1,5 miljoen.
Staalbergven renoveren 3,5 miljoen (in 2020), nu geschat 6,5 miljoen, of 5 miljoen indien wedstrijdbad komt te vervallen.

Bezoekers tot en met 2020 *

90% gebruikt de chloorbaden
10% gebruikt het ven

60% komt uit de gemeente Oisterwijk
33% komt uit de omliggende gemeenten
6% komt van buiten de regio (toerisme)

*Latere bezoekersaantallen zijn niet meegenomen, omdat de chloorbaden reeds enkele jaren zijn gesloten.

Concentratie van abonnementhouders