uitgelicht

Gemeente wil wel meedoen met buurtfeest in Westend maar vergeet de uitnodiging!


Een aantal inwoners van de Prinsessenbuurt in de wijk Westend zijn gepikeerd. De huurders van Leystromen in de straten met prinsessennamen zijn wel uitgenodigd, maar de andere inwoners niet. Via een bericht op Oisterwijknieuws.nl en de daaraan gekoppelde wijkpagina op Facebook kregen enkele van die gemiste inwoners alsnog door dat er een buurtfeest zou komen. Uit navraag bij de buren bleek echter dat die een persoonlijke uitnodiging hadden gehad, en zij dus niet. De barbecue die voor verbinding moet zorgen, heeft in ieder geval in communicatie haar kans gemist, zo blijkt uit de mailwisseling die onze redactie heeft ontvangen.

Verbinden

Een wijkontmoeting met alle inwoners zorgt  voor verbinding  (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Niet alleen het doel van Leystromen en de gemeente was om buurtbewoners met elkaar te verbinden; ook de buurtbewoners zelf zien dat nut. Uit de reacties van buurtbewoners blijkt dat zij erg graag meedoen, en uit eerdere ervaring ook weten hoe belangrijk een dergelijk buurtfeest kan zijn, om met elkaar te verbinden. In het bericht van de gemeente staat: ‘Hiervoor hebben deze bewoners een uitnodiging gekregen’, maar dat blijkt voor een groot deel niet zo te zijn. Dit verschil bracht onrust bij de wijkbewoners, en ook merken zij op dat jezelf uitnodigen voor een feest waar anderen wel en jij geen uitnodiging voor hebt gehad, niet goed voelt. ‘Deze manier van aanpak merk ik, roept onvrede op en dat lijkt dus averechts te werken,’ aldus een van hen. ‘Jullie doel is verbinden, maar juist nu voelen mensen zich in de kou gezet.’

Samen?

Het gemeentelijk bericht met de titel ‘Samenwerken in Westend loont’ begint met de boodschap: ’In Westend loont samenwerken zeker. Hier trekken Leystromen, ContourdeTwern en gemeente Oisterwijk samen op, om met de bewoners van deze wijk initiatieven te ontplooien die voor Westend belangrijk zijn.’ Uit de mailwisseling met verhuurder Leystromen blijkt dat Leystromen het buurtfeest organiseert, er uitnodiging voor heeft verzonden aan de huurders, en dat Gemeente Oisterwijk ‘zich er graag aan wilde verbinden’, om dat vervolgens als gezamenlijke inzet in de gemeentelijke berichtgeving op te nemen. Ook lezen we in de mail, dat de gemeente geen subsidie geeft voor het buurtfeest. ‘samenwerken loont’ zo was de boodschap, maar dat ‘samen’ is in ieder geval niet gelukt waar het om de gezamenlijke uitnodiging gaat.

Communiceren

In een anderhalve pagina omvattend gemeentebericht met een reeks aan informatie over de wijk Westend, stonden ergens twee zinnen tussengevoegd: ‘Op 7 oktober van 16:00-19:30 uur organiseert Leystromen samen met Contour de Twern en de Gemeente Oisterwijk een barbecue voor de bewoners van de Prinsessenbuurt. Hiervoor hebben deze bewoners een uitnodiging gekregen. Aanmelden kan nog tot 2 oktober via: Participatie@leystromen.nl’. Het bericht werd geplaatst op de door de gemeente betaalde pagina’s in de Nieuwsklok, maar niet op de socials van de gemeente, geen X (Twitter), geen Facebook en al helemaal geen persoonlijke uitnodiging aan de inwoners. Het is ‘selectief communiceren’, ofwel een bewuste keuze om bepaalde berichten via het ene, en andere berichten via het andere kanaal te verspreiden. Overduidelijk is dat de gemeente daarmee (zeker in dit geval) niet het gewenste doel behaalt. De ene wel en de andere niet uitnodigingen, het bericht ergens tussen de gemeenteberichten stoppen waar overduidelijk niet iedereen het leest, daarmee wel aan je gemeentelijke verplichting voldoen, maar niet het zo gewenste doel bereiken…

… het is in communicatie al vele jaren het handelsmerk van Gemeente Oisterwijk, mist hiermee een groot deel van haar doelgroep, in dit geval ook de kans tot verbinding, en precies dat was het doel van het samen optrekken.

Alle (!) bewoners uit de Prinssesenbuurt die alsnog een uitnodiging willen ontvangen, kunnen dat melden bij Leystromen via bovenstaand adres, ze zijn van harte welkom.