The Make

Wie wordt de nieuwe Stadsdichter voor Oisterwijk?


In 2011 besloot de Stichting WieKentKunst, die verantwoordelijk is voor een breed scala aan (eenmalige of terugkerende) culturele activiteiten in Moergestel, dat de gemeente Oisterwijk rijp was voor een eigen stadsdichter. In datzelfde jaar trad schrijver Jan van Rijthoven als eerste aan als zodanig. Twaalf jaar en drie stadsdichters verder, geeft WieKentKunst nu het stokje van de verantwoordelijkheid door aan Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur.

Jan van Rijthoven werd opgevolgd door Karin van den Heuvel (links) en vervolgens Aniek Beemer (rechts).

In 1993 stelde Venlo als eerste gemeente in Nederland een stadsdichter aan. De functie van stadsdichter – of dorpsdichter – is een erebaan. Een lokale dichter of schrijver wordt voor een zekere periode aangesteld met als taak het schrijven van gedichten over zijn/haar woonplaats en meer of minder belangrijke gebeurtenissen die er plaats vinden. Jan van Rijthoven voerde deze taak gedurende drie jaar met veel verve uit en hij werd opgevolgd door Karin van den Heuvel en Aniek Beemer. In de afgelopen twaalf jaar gaf WieKentKunst elke paar jaar de pen door aan een nieuwe stadsdichter, maar deze stichting heeft onlangs besloten de verantwoordelijkheid voor het stadsdichterschap over te dragen aan Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur. Deze stichting draagt de term ‘schrijven’ mee in haar naam en dat heeft te maken met de schrijfwedstrijd die ze jaarlijks organiseert voor de hoogste klassen van de Oisterwijkse basisscholen. Maar ook de stadsdichter zal zich voortaan onder haar vleugels scharen.

De Oisterwijkse stadsdichter Jan van Rijthoven (1941-2017) was als stadsdichter actief vanaf de start van de viering van 800 jaar stadsrechten … (Foto: Joris van der Pijll)

De overdracht van WieKentKunst naar Oisterwijk Schrijft Cultuur staat te gebeuren op de avond van de uitreiking van de Cultuurprijs en de Karel Groenlandprijs, op 22 september in cultureel centrum Den Boogaard in Moergestel. Tijdens deze avond, waarin niet alleen de genomineerden voor beide prijzen zich presenteren maar ook andere kunstuitingen aan bod komen, is het gedicht dit jaar prominent vertegenwoordigd. Volgend op de overdracht van het stadsdichterschap zal Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur de nieuwe stadsdichter bekendmaken, die de komende jaren de vier Oisterwijkse kernen op zijn/haar eigen bloemrijke manier in woorden zal schilderen.

Benieuwd wie de Cultuurprijs en Karel Groenlandprijs in de wacht sleept en wie de nieuwe Stadsdichter wordt ga op vrijdagavond 22 september naar Den Boogaard in Moergestel! Het is gratis toegankelijk. U bent welkom vanaf 19.45 uur.