ondernemers

Uitreiking Karel Groenland Cultuurprijs


Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur heeft onlangs de nieuwe nominaties bekend gemaakt voor de Cultuurprijs, en de Karel Groenlandprijs.

De cultuurprijs is vernoemd naar Karel Groenland (Foto: Joris van der Pijll).

Gekeken is naar de uitgangspunten, doelstelling en draagvlak in de brede gemeenschap. De Cultuurprijs wordt in samenwerking met de Gemeente Oisterwijk uitgereikt aan personen, stichtingen en verenigingen, die met een actueel project of activiteit een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan cultuur in één of meerdere kernen van Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom.

De Oisterwijkse cultuurprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt. Inmiddels heeft men de tiende editie bereikt en beraadslaagt de jury aan wie zij de prijzen in september gaat overhandigen. Voorwaar geen makkelijke taak!

In 2012 ontstonden twee jaarlijks terugkerende evenementen: een schrijfwedstrijd voor de hoogste groepen van de lokale basisscholen én een Cultuurprijs. Sinds 2017 worden beide activiteiten georganiseerd door Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur.

Vanaf dit jaar zullen elke twee jaar twee prijzen worden uitgereikt: de hiervoor genoemde ‘Cultuurprijs’ (In samenwerking met Gemeente Oisterwijk) én ‘De Karel Groenlandprijs’.

De Cultuurprijs wordt uitgereikt aan een persoon, organisatie of initiatief die/dat zich, in de twee jaren voorafgaand, heeft onderscheiden met een bijzonder cultureel project.

Het nieuwe boek over 175 jaar Harmonie Asterius in Oisterwijk.

De Karel Groenlandprijs wordt uitgereikt aan een vrijwilliger of groep vrijwilligers die zich gedurende een langere periode belangeloos heeft ingezet voor een op cultureel gebied actieve vereniging, instantie of initiatief.

Kandidaten voor de onderscheidingen konden afgelopen tijd worden aangemeld door de gemeenschap met een goed onderbouwde voordracht. Een deskundige en onafhankelijke jury selecteert uit elke categorie drie genomineerden en maakt op de uitreikingsavond de winnaars bekend. De winnaar van de Cultuurprijs ontvangt een wisseltrofee, een oorkonde en het aanbod om, voor een doel naar eigen believen, kosteloos de zaal en faciliteiten van één van de cultuurcentra Tiliander of Den Boogaard een dagdeel te gebruiken. De winnaar van De Karel Groenland prijs ontvangt een oorkonde en een zilveren speld.

De wisseltrofee werd gemaakt door de Oisterwijkse kunstenaar Harm Timmermans ter gelegenheid van de instelling van De Cultuurprijs in 2012 tijdens de viering van het Oisterwijk 800 jaar. Opdrachtgever was destijds Stichting Oisterwijk 800.

De jury voor 2023 bestaat uit Josephine Voets (onafhankelijk juryvoorzitter), Ellen Brouwers, Niels van de Ven, Toine van de Klundert, Marcel van Riel en Mariëtte Berkelmans. Na  rijp beraad hebben zij onderstaande aanmeldingen genomineerd:

 

 

 

Huub Groenland is genomineerd, hij is vrijwilliger bij LOVO

Cultuurprijs

– Musical ‘Greatest Showman’ van Stichting Lend of Loverleij (LOL).
– Boek ‘In harmonie met de tijd’ geschreven door Martin van der Waals en Piet Jacobs.

Karel Groenland prijs

– Mevrouw Henny en de heer Ad Smarius.
– De heer Huub Groenland.
– De heer Kees Welmers.

De uitreikingen zullen plaatsvinden op vrijdagavond 22 september in Cultuurcentrum Den Boogaard te Moergestel vanaf 19.45 uur. De avond -doorspekt met cultuur- wordt gepresenteerd door Rick Schilders en is kosteloos te bezoeken.