uitgelicht

Wethouders Oisterwijk als blinden door het centrum


Woensdag zijn wethouders Anne Cristien Spekle en Dion Dankers geblindeerd door het centrum gelopen. Ook werd door hen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.

Wethouder Dion dankers met ‘verblindende’bril; Wethouder Anne Cristien Spekle in een rolstoel (Bron: PTO)

PTO, het Platform Toegankelijk Oisterwijk, hebben deze ervaring met beide wethouders georganiseerd samen met Oogvereniging Noord Brabant, om te laten zien wat blinden en slechtzienden meemaken als zij al voelende met hun stok langs diverse obstakels moeten. Al jaren is het zo dat blindegeleidestroken in het Oisterwijkse centrum worden belemmerd door diverse obstakels, bijvoorbeeld tijdens de markt, maar ook op andere dagen vanwege terrasmeubilair. Burgemeester Hans Janssen gaf recent in reactie op vragen van raadsleden aan dat dit komt door terrasbezoekers die hun stoel verschuiven. Die informatie was overduidelijk onjuist. Duidelijk blijkt ter plaatste dat de gemeente zelf terrasruimte verhuurt aan de horeca, te dicht langs of zelfs geheel over de betreffende strook. Die strook behoort vrij te blijven, zodat blinden en slechtzienden zonder verdere belemmeringen hun weg kunnen vinden. De burgemeester reageerde destijds niet op onze vragen.

Beide wethouders hebben met een ‘verblindende’ skibril langs de blindegeleidestrook gewandeld. ‘Dit zorgde al voor veel verbazing bij beide’, aldus PTO. ‘Eettafels en planten staan over deze stroken heen wat leidt tot ergernissen bij visueel beperkten. Hopelijk horen we snel de uitkomst van deze interessante bijeenkomst!’ Ook werd ervaren hoe het is om met een rolstoel door het centrum te gaan; hoeveel moeite het kost om over ongelijke en hobbelende stoepen en stoepranden e.d. te begeven. Niet alleen tijdens evenementen zoals de kermis is dat een groot probleem; ook bij het dagelijkse winkelen komen rolstoelgebruikers belemmeringen tegen.