uitgelicht

Gemeente lost blokkade blindengeleidestrook in centrum Oisterwijk niet op


Volgens burgemeester Hans Janssen ligt het aan de terrasbezoekers; volgens inwoners die het centrum bezoeken is het structurele probleem aan de gemeente zelf te danken. En helaas; op vragen hierover komt ondanks herhaaldelijke verzoek geen enkele reactie. Mensen met een beperking moeten het blijkbaar zelf maar uitzoeken.

In reactie op vragen van enkele raadsleden, gaf de burgemeester aan dat de blindegeleidestrook in het centrum van Oisterwijk geblokkeerd werd door terrasbezoekers die hun stoelen achteruit schuiven. In reactie daarop werden aan onze redactie foto’s (zie onder) toegezonden, onder andere door  het Platform Toegankelijk Oisterwijk (PTO). Niet het enige probleem voor blinden en slechtzienden; ook de weekmarkt geeft problemen. Een van de inwoners uit Oisterwijk, een blinde centrumbezoeker, liet dan ook weten dat het geen pretje is.

Volgens PTO worden er al jaren vragen gesteld aan de gemeente om knelpunten op te lossen, en ook inwoners geven regelmatig aan richting gemeente zowel als aan onze redactie dat er aanpassingen nodig zijn om de medemens te helpen ook te kunnen genieten van de gezelligheid. Zo ook bijvoorbeeld over de Oisterwijkse kermis; deze bleek afgelopen week (en eerdere jaren) niet goed geschikt voor mensen met een beperking. Mensen met een rolstoel of scootmobiel hadden afgelopen week moeite met de toegankelijkheid van de kermis. Stoepen waren geblokkeerd en attracties zo geplaatst dat er geen goede doorgang was.

 

De blindengeleidestrook volledig geblokkeerd; gemeente heeft hier de stoep voor een terras verhuurd, of zou de blindengeleidestrook moeten verplaatsen.