ondernemers

Moergestelse Tulpenboom moet toch om


Althans, dat is wat de toekomstige bewoners van het Van Delfthof, het bouwproject waar midden op de geplande uitrit een beschermde Tulpenboom staat, willen.

De boom zou volgens de wethouder blijven staan; later werd er alsnog een kapvergunning gegeven omdat precies op die plek een uitrit was ingetekend; daarop kwam bezwaar en dat bezwaar is gegrond verklaard; de boom moet blijven. Case closed zou je denken, maar niets is minder waar. Er is hiermee een soort vacuüm ontstaan met juridische en financiële gevolgen.

Partij PRO wil de boom behouden. PRO leden sympathiseren met en/of zijn lid van het B-team.

De percelen die via deze uitrit een toeging tot de weg zouden moeten krijgen, kunnen nu niet anders dan over het perceel van de buren rijden. Dat zou betekenen dat die buren een stuk van hun tuin moeten afstaan voor die oprit. De vier gezamenlijke eigenaren hebben nu bezwaar tegen de behandeling van het bezwaar. ‘Wij constateren dat de tulpenboom op onze gemeenschappelijke weg staat, waar wij echter geen weet van konden hebben bij aankoop van de kavels. Er is door het college een kapvergunning aangevraagd. Na bezwaar op de kapvergunning verbaasd het ons dat wij niet gehoord zijn door zowel de voorzieningsrechter als de bezwarencommissie. Dit terwijl wij wel de juridische eigenaren zijn van de boom en dus geconfronteerd worden met de gevolgen ervan.’ Die boodschap geven de eigenaren mee aan de raad, die er donderdag over in debat ging. ‘Wij verzoeken daarom dat het college de kapvergunning in stand houdt en kiest voor compensatie van vier nieuwe bomen in plaats van een boom met een beperkte levensverwachting.’

Kaart van het kadaster met de perceelverdeling zoals die is verdeeld, rekenden dat de boom weg zou gaan. Midden-onder de boom met daaroverheen getekend de oprit. (Bron: Kadastralekaart.com)

Tijdens de raadsvergadering donderdag werd er over de kwestie gesproken, met hier en daar een sneer, in het bijzonder van VVD Oisterwijk richting het B-team en PRO. Enerzijds gelden de belangen van inwoners in het algemeen, en behoud van het groen, zeker dat van wat op de beschermde bomenlijst staat. Hiervoor komt het B-team op; de organisatie die bezwaar heeft gemaakt tegen de kap. Aan de andere kant is er het belang van de eigenaren, die vanuit hun perceel naar de openbare weg moeten kunnen en daartoe een oprit willen aanleggen. Geertje Mink (CDA) en eenpitter Inge van Beers vroegen hiertoe aandacht, en uit het debat in de raad is gekomen dat het college werd opgeroepen een gesprek te voeren met de eigenaren van de boom en de percelen, samen met het B-team, om te kijken welke oplossingen er zijn. Dat zou kunnen zijn het alsnog kappen van de boom met herplant verplichting; of alsnog aanpassen van de inrit via een stuk van een van de eigenaren, die daarmee een kleinere tuin krijgt.