ondernemers

Bomen over bomen in een oude Oisterwijkse laan de Baerdijk


Tijdens het vragenuurtje in de raad afgelopen donderdag sprak raadslid Casper Boot (PRO), bekend als hoeder van openbaar groen, met wethouder Anne Cristien Spekle (VVD) over de te rooien bomen langs de Baerdijk in Oisterwijk.

Een inkijkje naar de Baerdijk met de Eikenbomen (Bron: Google Maps)

Boot vroeg zich af hoe dit tot stand is gekomen, en of er eventueel alternatieven zijn voor de beoogde kap. De wethouder legde uit dat er tweemaal een bewonersbijeenkomst is geweest met vergaren van informatie en daarna presentatie van het eerste voorlopige ontwerp. In dat ontwerp is volgens de wethouder inderdaad opgenomen dat de bomen weggaan; die worden vervangen voor andere bomen. Bij de renovatie wordt gekeken naar de herinrichting van de openbare ruimte en bijvoorbeeld het riool wordt vervangen.

‘De nieuwe bomen die teruggeplaatst worden krijgen grotere boomspiegels zodat ze duurzaam en toekomstbestendig zijn, zodat ze op de plek waar ze gepland worden kunnen blijven staan, ‘ aldus de wethouder, ‘bomen die er nu staan zijn dermate groot dat je wortelopdruk krijgt en er geen ruimte meer is voor andere zaken die in de openbare ruimte ook van belang zijn.’ De wethouder geeft verder aan dat ook het B-team betrokken is bij de herinrichting, met daarbij hun aandachtspunt voor de keuze van de nieuwe bomen. Er vinden nog gesprekken plaats voor de verdere invulling.

In 2018 waaide er nog een grote boom om in de Baerdijk (Foto: Richard van de Wiel).

Casper Boot heeft er begrip voor dat niet alle bomen in onze gemeente kunnen blijven, en waardeert de inzet samen met de inwoners en het B-team. Boot refereert aan de Beukendreef en Kerkstraat, waar hij minder tevreden over is, vanwege ontbreken van voldoende grote bomen. Dat is onder andere nodig tegen hittestress. Hij spreekt zijn vertrouwen uit dat er voldoend een ook groot groen komt, waarmee we volgens in dat geval op de goede weg zijn.