uitgelicht

De reden waarom jij je werknemers een VOG moet laten aanvragen *


Een Verklaring Omtrent het Gedrag, oftewel een VOG, is een belangrijk onderdeel van het wervings- en selectieproces voor nieuwe medewerkers. Het verkrijgen van een VOG heeft verschillende voordelen en biedt extra zekerheid voor jou als werkgever. Omdat nog lang niet alle werkgevers die als standaard onderdeel in hun procedure hebben ingebouwd, hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet, waarom het verstandig is om je werknemers een VOG te laten aanvragen. Het is misschien even een extra handeling, maar kan er wel voor zorgen dat je een hoop problemen voorkomt. Hoe dit precies werkt en welke voordelen het heeft, vertellen we je nu!

Bescherming tegen risico’s

Een VOG helpt je als werkgever om mogelijke risico’s te verkleinen en je bedrijf te beschermen. Door het aanvragen van een VOG krijg je inzicht in het justitiële verleden van potentiële werknemers. Hierdoor kun je beter inschatten of iemand geschikt is voor de functie en of hij of zij betrouwbaar is. Dit is met name relevant wanneer de functie bijvoorbeeld gepaard gaat met financiële verantwoordelijkheden, toegang tot gevoelige informatie of contact met kwetsbare doelgroepen. We snappen dat je je afvraagt; hoe lang duurt vog aanvraag? Het aanvragen van een VOG is vaak maar een paar weken, dus geeft je voldoende tijd om tijdens de sollicitatieprocedure een aanvraag te laten doen door de sollicitant. Wel is het aan te raden dit alleen te doen als je er ook potentie in zit, aangezien het anders weggegooid geld is.

Zorg voor een veilige werkomgeving (Bron: Unsplash.com)

Versterk je imago

Het aanvragen van een VOG geeft aan dat je als werkgever oog hebt voor de veiligheid en integriteit binnen je organisatie. Het laat zien dat je serieus omgaat met de belangen van je werknemers en niet te vergeten, je klanten. Door het tonen van deze betrokkenheid, versterk je niet alleen het imago van je bedrijf, maar creëer je ook een vertrouwensband met je werknemers en klanten. Hierdoor wordt je bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers en klanten. Je weet namelijk voor het overgrote deel zeker dat je werknemers geen gekke dingen bij de hakken hebben gehad. Uiteraard kunnen er altijd uitzonderingen zijn, maar op deze manier zorg je er wel voor dat je deze risico’s tot het minimum beperkt.

Eenvoudig digitaal aanvragen van je VOG aanvragen digitaal

Het aanvragen van een VOG voor werknemers is vrij eenvoudig te doen. Dit kan op papier, maar vog aanvragen digitaal gaat vele malen sneller. Als werkgever geef je aan op welke onderdelen jij wilt dat wordt getoetst, zodat de werknemer de aanvraag verder kan afronden. Houd er wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zitten, die je logischerwijs als werkgever voor rekening zult (moeten) nemen. Hoe je dit precies afspreekt, is natuurlijk volledig aan jezelf. Zo kun je ervoor kiezen om het voor te schieten, maar zien we ook dat het achteraf vaak wordt verrekend op bijvoorbeeld de eerste loonstrook. Dus twijfel jij over het feit of het verstandig is je werknemers een VOG aan te laten vragen, dan denken we dat we je met deze redenen zeker aan het denken hebben gezet

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer