ondernemers

Data Privacy en de Samensmelting van de AVG en de AI Act*


In een tijdperk waarin gegevens privacy een steeds belangrijker onderwerp wordt, spelen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de AI Act een vitale rol in het waarborgen van privacyrechten en het bevorderen van ethische gegevensverwerking. Hoewel ze verschillende doelstellingen hebben, overlappen en vullen deze twee wettelijke kaders elkaar aan om een solide basis te bieden voor privacybescherming in het digitale tijdperk.

De AVG, in werking getreden in mei 2018, legt de verantwoordelijkheid bij organisaties om de privacy van individuen te waarborgen bij het verzamelen, verwerken en opslaan van persoonlijke gegevens. Organisaties moeten transparante privacyverklaringen verstrekken, toestemming verkrijgen voor gegevensverwerking en adequate beveiligingsmaatregelen implementeren. Deze verordening heeft geleid tot een verhoogd bewustzijn van gegevensprivacy en heeft individuen meer controle gegeven over hun persoonlijke informatie.

Digitaal en met AI is privacybescherming regelen nog belangrijker (Bron: freepik.com)

De AI Act, die recentelijk is geïntroduceerd, richt zich specifiek op het reguleren van kunstmatige intelligentie en het bevorderen van ethische en verantwoorde AI-toepassingen. Deze wetgeving benadrukt het belang van transparantie in AI-systemen, met inbegrip van het recht op uitleg bij geautomatiseerde besluitvorming. Bovendien stelt de AI Act eisen aan minimale gegevensverzameling en benadrukt het de noodzaak van eerlijke en onbevooroordeelde AI.

De samensmelting van de AVG en de AI Act creëert een uitgebreid kader voor gegevens privacy en ethische gegevensverwerking. Terwijl de AVG van toepassing is op brede gegevensverwerking, legt de AI Act specifieke nadruk op de unieke uitdagingen en kansen die gepaard gaan met AI-technologieën. Dit samenspel tussen wetgevingen zorgt ervoor dat zowel persoonlijke privacy als technologische innovatie worden beschermd.

Als gevolg van de AVG en de AI Act kunnen individuen en organisaties vertrouwen op een juridisch kader dat hun privacyrechten beschermt en ervoor zorgt dat AI op een verantwoorde en ethische manier wordt ingezet.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer