ondernemers

Vernieuwingstraject SVDJ laat zien dat verdere professionalisering alleen mogelijk is met overheidssteun


‘Zonder structurele subsidie van de overheid is vermindering van de kwetsbaarheid en verdere professionalisering uitgesloten.’ Dat is kort samengevat de eindconclusie van het door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) aan Oisterwijk Nieuws toegekende vernieuwingstraject.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft aan Oisterwijk Nieuws begin dit jaar een vernieuwingstraject toegekend. Het project omvatte onder andere een coaching traject en een subsidie voor onderzoek naar en testen van mogelijke vernieuwingen. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek. Deze organisatie doet dat in opdracht van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met het doel de lokale journalistiek te stimuleren en te versterken. Afgelopen vrijdag werd het project afgerond met een slotbijeenkomst. Het SVDJ heeft tijdens deze bijeenkomst haar waardering uitgesproken voor de tijdens dit project door de deelnemers getoonde inzet en dit beloond met een certificaat.

In drie groepen werd tijdens de studiereis een bezoek gebracht aan o.a. de VRT , met een fotomoment in de studio van Ketnet.

Behoefte
Oisterwijk Nieuws bestaat dit jaar 15 jaar, leunt op 80 helpers, kent ruim 40.000 lezers, met binnen de Gemeente Oisterwijk een dekkingsgraad van 92% in de leeftijd van 21 jaar en ouder. In het rapport staat onder andere: ‘Naast het brengen van onafhankelijk lokaal nieuws, zijn hyperlocals vaak maatschappelijk relevant doordat zij onder andere: het lokale bestuur in de gaten houden en zo een belangrijke rol spelen in de lokale democratie, bijdragen aan een gemeenschapsgevoel en lokale identiteit, en mensen helpen om bij te dragen aan de sociale samenleving.’ De behoefte aan een voorziening als Oisterwijk Nieuws wordt aangetoond, alsmede de wens (zo niet noodzaak) tot vermindering van de organisatorische kwetsbaarheid. Een daarvoor benodigde structurele subsidie is – in tegenstelling tot andere media – landelijk (nog) niet beschikbaar voor lokale websites en wordt door Gemeente Oisterwijk (nog) niet voorzien.

Leerzaam
De deelnemers aan het traject hebben veel tijd geïnvesteerd met wekelijkse bijeenkomsten, het uitvoeren en ondersteunen bij onderzoeken en tests, en het volgen van diverse workshops en een studiereis. Dit alles onder begeleiding van een coach. Vervolgens werden de resultaten hiervan verzameld en conclusies getrokken, die door een innovatieconsultant zijn verwerkt in een uitgebreid rapport. Voor allen een leerzaam project over de mogelijke processen van vernieuwingen (idee – onderzoek – test – uitvoering). En met een nu goed onderbouwde conclusie als eindresultaat.

Conclusie
Voorafgaande aan dit project was de vraag van Oisterwijk Nieuws of het mogelijk is om – naast de zeer gewaardeerde inzet van sponsoren en vrijwilligers – de organisatie minder kwetsbaar te maken en kwalitatief te verbeteren met behulp van een groei in professionele capaciteit. Tijdens het vernieuwingstraject zijn meerdere mogelijkheden onderzocht, maar geen van die mogelijkheden biedt voldoende ruimte. In het rapport staat de eindconclusie dan ook als volgt verwoord: ‘Zonder structurele subsidie van de overheid is Oisterwijk Nieuws mogelijk in de toekomst niet in staat haar gewenste, maatschappelijk relevante functie te blijven uitvoeren en is vermindering van de kwetsbaarheid en verdere professionalisering op eigen kracht momenteel uitgesloten.’

Voor nu betekent dit dat we zeker nog kleine vernieuwingen zullen blijven zoeken en doorvoeren, en zo veel mogelijk blijven doen wat we doen, met veel waardering voor de sponsoren en vrijwilligers die daarbij helpen. Het rapport is toegezonden aan het college (burgemeester en wethouders) en de gemeenteraad. Wij danken het SVDJ en de deelnemende vrijwilligers voor hun hulp en inzet tijdens dit project.

Lees hier het uitvoerige verslag en de volledige eindconclusie (PDF).

Lees hier meer berichten over vernieuwingen op deze website.