uitgelicht

Partij PRO wil oude tulpenboom redden


PRO is tegen de kap van de tulpenboom aan de Oirschotseweg in Moergestel en voert actie om die kap te voorkomen. Op die locatie komen nieuwe woningen, en op de plek waar straks een inrit zou moeten komen, staat nu een oude tulpenboom. De gemeente Oisterwijk had een vergunning verleend voor de kap van die boom, die ook op de groene kaart van de gemeente staat. Het bezwaar van het biodiversiteitsteam is door de rechter gegrond, maar de juristen van het college hebben al in de bezwaarcommissie aangegeven gebruik te maken van een hardheidsclausule in de APV, de algemene plaatselijke verordening, die het college vrij spel geeft. Daar gaan wij niet mee akkoord en daarom dienen we tijdens de raadsvergadering van 6 juli een motie in om de kap tegen te gaan.

Zelfs op de foto past de boom niet, zo groot is het verschil tussen meer dan 50 jaar groei.

Die hardheidsclausule in de APV geeft het college alle mogelijkheid om in geval ‘onbillijkheden van overwegende aard’ toch een andere beslissing te nemen dan die van de rechter. Als dit zomaar kan, zou dat betekenen dat het geen enkel nut heeft om tegen de gemeente in te gaan omdat het college toch de bevoegdheid heeft om een soort veto uit te oefenen. Die absolute macht bij het college is volgens PRO geen goed idee. De rechter heeft niet voor niets alle argumenten van het college onderuit gehaald.

Als we nu een nieuw klein boompje zoals op de foto planten, duurt het mogelijk wel vijftig jaar voordat deze weer net zo groot is als de tulpenboom nu is, dat mag niet gebeuren. Als de motie wordt aangenomen gaat de kap van deze belangrijke boom niet door. Ook gaat PRO kijken hoe we dit soort situaties op een later moment kunnen voorkomen. Het zou niet zo mogen zijn dat er een absolute macht bij het college ligt als het om dit soort beslissingen gaat.

 

Het bericht PRO wil oude tulpenboom redden verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)