uitgelicht

Rob Jetten krijgt een Oisterwijker als concurrent


De Oisterwijker Ton Visser zou niet voor de eerste keer het landelijke ‘voor de hand liggende’ lijsttrekkerschap verrassen met zijn kandidaatstelling. Drie jaar terug was hij ook ‘van de partij’ (zie video onder). Die partij is in zijn geval D66. Wordt Rob Jetten de opvolger van Sigrid Kaag, en zal zijn poging om Minister President te worden het halen? Of kiezen de voorstanders van het principe ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’ misschien liever voor deze Oisterwijker?

Wie weet rijdt Ton Visser, onze Oisterwijkse ‘vertegenwoordiger’ in China, met zijn gele taxi straks het Haagse torentje binnen…

Waarom wel, waarom niet?

Lieve mensen,

Wat valt er met verliezen te winnen?

Hoe genuanceerd drammen wij ons gelijk?

Hoe content zijn de mensen van het goede leven?

Ton Visser vertoeft graag in de Oisterwijkse boekhandel.

Als Trinitas tegen PSV speelt, dan wint PSV geheid. Die voetballers van Trinitas weten natuurlijk ook wel dat PSV heel beter is. Dat er weinig te winnen valt. Waarom stappen ze dan toch het veld in? En waarom doet PSV dat dan? De vraag stellen is hem nog niet beantwoorden.

Er viel een kabinet. Nederland verloor een regering. Mark vertrekt. Wobke vertrekt. Carola vertrekt. Ons land verliest bestuurders. Sigrid vertrekt. D66 verliest een leider. Wat winnen we nu met zijn allen? Nou, verkiezingen.

Dus gaan we stemmen. De klokken in Den Haag luiden een nieuwe tijd. Tijd voor een ander geluid. Tijd voor andere mensen. Dus gaan we een nieuwe leider kiezen. We weten al wie.

Natuurlijk gaat Rob Jetten lijsttrekker van D66 worden, D66 zou wel gek zijn hem niet te kiezen. In korte tijd is Rob uitgegroeid van politiek talent tot seniore politicus. De nieuwe generatie, en toch al ervaren.

Waarom me dan toch kandidaat stellen?

Waarom kiezen te verliezen?

Wat winnen we daarmee?

Omdat politiek meer is dan winnen of verliezen. Omdat winnen of verliezen niet de essentie van een content goed leven is. Omdat het ook anders kan. Omdat het misschien wel  anders moet . Omdat Nederland aan anders toe is. Niet zomaar iemand anders, maar echt anders. Omdat ik anders ben. Omdat soms anders beter dan het beste is. Soms is nu.

Elke beeldspraak gaat uiteindelijk mank. Anders was het geen beeldspraak. Politiek is geen voetbal. Politiek is meer dan winnen of verliezen. Politiek is ook samen naar oplossingen zoeken. Samen oplossingen uitdragen. Samen oplossingen uitvoeren.

Ik voel niet veel  voor een robbertje vechten. Weiger de strijd aan te gaan. Stel me niet tegenkandidaat. Wil me samenkandidaat stellen. Niet tegen Rob of wie dan ook. Maar samen met wie dan ook.

Laten we het anders doen.

Ton Visser met leerlingen in China.

Wel doen of niet doen? Eigenlijk voel ik er niet veel voor. Want ik leef nu hier in China een heel gelukkig leven en heb nog helemaal geen zin hier weg te gaan. Maar ik heb wel veel zin om naar Nederland te komen en bij te dragen aan een ander, een genuanceerder D66. Aan een andere Nederlandse politiek. Meehelpen alsnog  Sigrid’s onvervulde belofte van nieuw leiderschap en een andere bestuurscultuur te vervullen.

Dilemma tussen twee goede keuzes. Niet doen en hier in China blijven is prima. Er zit immers in Nederland niemand op mij te wachten. Wel kandidaat stellen en naar Nederland komen is ook prima, want er valt wel wat te vertellen.

Wat vindt u?

Ton Visser

Update: Ton gaat ervoor, hij heeft alleen nog wat handtekeningen nodig…