uitgelicht

Gemeente zorgt zelf voor blokkade blindengeleidestrook in centrum Oisterwijk


Terrasbezoekers doen het per ongeluk; de gemeente doet het bewust en structureel: het blokkeren van de blindengeleidestrook. Dat wat burgemeester Hans Janssen hierover tegen de raadsleden heeft gezegd blijkt onjuist; op vragen hierover komt geen reactie.

De blindengeleidestrook volledig geblokkeerd.

Niet wij maar zij

Volgens burgemeester Hans Janssen, in reactie op vragen van raadsleden, zouden de problemen die zich in het centrum voordoen met blokkade van de blindengeleidestrook veroorzaakt worden door terrasbezoekers. ‘Het valt het erg mee, slechts vijf meldingen per jaar.’ De ondernemers in het centrum weten volgens Janssen goed hoe het hoort en worden daar regelmatig aan herinnert. Het zijn de ondernemers die hun gasten daarop kunnen aanspreken, of ook kan de BOA dat doen als deze zijn ronde doet. Volgens de burgemeester wordt het niet gezien als een groot probleem, ‘totdat het iemand treft en die zegt “ik wil er door kunnen”, dan hoor je dat het vervelend wordt gevonden.’

Na publicatie van ons bericht kregen wij echter van centrumbezoekers overduidelijk andere informatie, en foto’s (zie onder).

Vele jaren

Ria Pijnenburg laat namens het Platform Toegankelijk Oisterwijk (PTO) weten dat ook zij al vele jaren bezig zijn om te proberen de situatie te verbeteren. ‘We zijn al vele jaren bezig om dit bespreekbaar te maken met de gemeente en vragen we om handhaving, maar het blijft een probleem, evenals de terrassen die behoorlijke doorgang voor mensen met hulpmiddelen belemmeren.’ Hetzelfde is het geval tijdens de markt, waar de blindengeleidestrook geheel onnodig wordt geblokkeerd door wagens, kabels, kisten en dergelijke. Volgens VVD Wethouder Anne Cristien Spekle is dat toegestaan; de wetgever denkt daar anders over. De BOA overigens ook als het niet de gemeente, maar een ander is die iets op die strook plaatst.

Praktijk

Blinden en slechtzienden voelen aan de rubbertegels dat ze hier kunnen oversteken, aan de overkant is de doorgang belemmerd.

De door een andere centrumbezoeker toegezonden foto uit de praktijk spreekt boekdelen; niet de centrumbezoekers, maar de gemeente zelf veroorzaakt ook hier het probleem. Ja het komt soms voor dat een iets te enthousiaste terrasbezoeker een stoel achteruit schuift en daarmee – vast en zeker onbedoeld – de doorgang belemmerd. Maar net als bij de markt, doet de gemeente het ook hier bewust: onze lokale overheid verhuurt een stuk terras aan een horeca ondernemer en laat toe dat dit terras de volledige blindengeleidestrook blokkeert. Meerdere meldingen kwamen hierover binnen. Of het terras, of de blindengeleidestrook zou verplaatst moeten worden.

Burgemeester Hans Janssen noch wethouder Anne Cristien Spekle hebben op onze vragen gereageerd.