uitgelicht

Blindengeleidestrook bij markt en terrassen in Oisterwijk geblokkeerd


Zowel raadslid Inge van Beers, Roel van den Bersselaar (PGB) en Jean Coumans (PRO) hebben het college (burgemeester en wethouders) gevraagd om aandacht voor de toegankelijkheid van de markt en stoepen bij terrassen tijdens drukke dagen.

Een voorbeeld uit eerdere jaren, wat nog steeds een probleem blijkt te zijn (Foto: Joris van der Pijll).

Zo wordt al sinds jaar en dag de blindengeleidestrook tijdens marktdagen – met toestemming van de gemeente – bezet door auto’s, busjes en vrachtwagens van marktkooplui. Ook liggen er kisten en kabels op het pad voor slechtzienden en blinden. Opmerkelijk is in deze dat de gemeente regelmatig aangeeft te streven naar betere toegankelijkheid, en ook anderen aanspreekt op vergelijkbaar gedrag. De wettelijke regels gelden blijkbaar niet voor de gemeentelijke organisatie.

Wethouder Anne Cristien Spekle is het volgens het inrichtingsplan mogelijk en toegestaan, en de wethouder ziet ondanks de afspraken over de toegankelijkheid van de openbare ruimte nu geen aanleiding dat aan te passen. Volgens burgemeester Hans Janssen zou het nodig zijn om te voorzien van verse spullen op de marktkramen. Volgens de politie is het echter niet toegestaan en in de praktijk zouden er met wat schuiven en organiseren naar verwachting wel mogelijkheden zijn. Onbekend is waarom de gemeente daar niet in voorziet; het is afgelopen jaren vaak gevraagd, maar vooralsnog is er geen praktische oplossing geboden.

Vooraan gaat het goed; verderop niet. Het zijn volgens de burgemeester terrasbezoekers die met stoelen en tafels schuiven (Foto: Joris van der Pijll).

Het vrijhouden van de blindengeleidestrook is tezamen met de doorgang voor bijvoorbeeld mensen met een rolstoel of scootmobiel volgens PGB ook een probleem bij de diverse terrassen in het centrum. PRO vraagt zich af wat de afspraken met de horecaondernemers zijn hierover.

Volgens burgemeester Hans Janssen is het onderwerp een bekend punt. Volgens de burgemeester ‘vat het erg mee, slechts vijf meldingen per jaar’, ook hangt de beschikbaarheid van een goede doorgang af van het gedrag van terrasbezoekers. De ondernemers in het centrum weten volgens Janssen goed hoe het hoort en worden daar regelmatig aan herinnert. Het zijn de ondernemers die hun gasten daarop kunnen aanspreken, of ook kan de BOA dat doen als deze zijn ronde doet. Volgens de burgemeester wordt het niet gezien als een groot probleem, ‘totdat het iemand treft en die zegt “ik wil er door kunnen”, dan hoor je dat het vervelend wordt gevonden’.

Het is nog onbekend of en wat de politiek met dit onderwerp gaat doen. Mogelijk dat naar aanleiding van dit gesprek het onderwerp in de raadsvergadering nog aandacht krijgt.

Update: De praktijk laat anders zien (klik hier)