themake

Weer heeft gemeente het nakijken in rechtszaak en moet kosten betalen


Gemeente Oisterwijk moet net als vorige week de juridische kosten betalen van de tegenpartij, 2.271 euro. Onfatsoenlijk mag het daarbij genoemd worden dat de gemeente niet bij de rechter verscheen.

Het bedrag staat in schril contrast met de miljoenen die – zo werd eerder al bekend – voor uitkoop van een boer zijn betaald in Heukelom, zonder aldaar meteen ook de grond op te kopen voor het bouwen van woning. Er werd ‘slechts’ betaald voor het beëindigen van de veehouderij activiteiten. Iets dergelijks speelt ook in deze zaak.

In de zaak die deze week is uitgesproken door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat het om het voorkeursrecht dat Gemeente Oisterwijk op grond van een boer heeft bedongen. Een gemeente kan dat volgens de wet doen om zeker te zijn dat – mocht de eigenaar de grond verkopen – de gemeente het als eerste mag kopen. Het is gebruikelijk om dit te doen in voorbereiding op nog te ontwikkelen woningbouwplannen, om speculatie door de eigenaar te voorkomen, zoals de gemeente dat heeft willen doen in deze zaak, voor meerdere locaties in de gemeente.

De boer in deze zaak had eerder in 2018 al met de gemeente afgesproken zijn veehouderij te verplaatsen, om geurhinder voor mogelijke nieuwbouwwijken te voorkomen. De boer ontvangt daarvoor een vergoeding van de gemeente. De grond zou daarna vrij komen voor andere toepassingen, maar nog steeds eigendom van de boer. Die geeft bij de rechtbank in verweer aan dat de financiële opbrengst van die nieuwe bestemming deels de fundatie vormt van de overeengekomen verhuizing van hun bedrijf.

Saillant detail is dat de gemeente niet alleen de grond van de oude, maar ook de grond van de nieuwe – met gemeente overeengekomen – bedrijfslocatie wil aankopen voor woningbouw. Daarmee zou de gemeente de eerder overeengekomen verhuizing onmogelijk maken.

De eigenaar heeft bezwaar gemaakt tegen dit voorkeursrecht, maar de gemeente heeft dat bezwaar ongegrond verklaard. Daarop volgde de weg naar de rechter. Die rechter was snel klaar; de gemeente kwam niet ter zitting en heeft geen verweer geboden. Had de gemeente dat eerder bedacht, was de gehele rechtszaak wellicht niet nodig geweest…

En na deze was er nog eentje… klik hier