Care Inn

Brand in meterkast op AZC Oisterwijk


Het had heel anders kunnen aflopen in de houten gebouwen op het AZC, maar gelukkig door snel ingrijpen geen gewonden en geen uitslaande brand.

Brandweer en politie spoeden zich naar het AZC in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort).

Dinsdag aan het einde van de middag werd de brandweer opgeroepen voor wat men een ‘brandgerucht’ noemt. Het gaat dan om iemand die brand ruikt, maar geen vuur ziet. Uit voorzorg wordt de brandweer gealarmeerd, want waar rook is (of brandlucht) is meestal ook vuur!

En het is maar goed dat de vrijwillige brandweerlieden snel ter plaatse gingen, want daarmee hebben ze vast en zeker erger voorkomen. ‘Ter plaatse rook men een verbrande plastic lucht welke kwam uit een meterkast van een woonunit,’ aldus de brandweer ter plaatse. ‘Uiteindelijk hebben we geconstateerd dat sluiting in de meterkast de oorzaak was.’ De stroom werd uitgeschakeld en daarna werd het herstel overgelaten aan de medewerkers van het COA.

Smeltend plastic en vonken door kortsluiting kan zorgen voor een fikse brand, zeker in combinatie met de verouderde houten gebouwen. Zelf blussen van een elektrische brand is gevaarlijk; indien het veilig kan kunt u wel de stroom uitschakelen, maar pas op, elektrische kortsluiting kan gevaarlijke en moeilijk zichtbare steekvlammen geven. Het is van belang er snel bij te zijn, en dus altijd goed om bij een vermoeden van brand meteen de brandweer te bellen.