The Make

Nieuw welkom kunstwerk in Moergestel


Afgelopen week werd door wethouder Anne Cristien Spekle een in het oog springend kunstwerk onthuld aan de Akkerweg in Moergestel.

Een nieuw kunstwerk bij de entree van Moergestel (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Het werk, dat de naam ‘De Renaissance’ draagt, symboliseert de heropleving van de klassieke oudheid en in dit geval: de wedergeboorte van een kunstwerk. Op deze plek stond 12 jaar lang een kunstwerk ontstaan uit het project ‘Welkomstkunst’, een initiatief van destijds Ondernemend Oisterwijk, ondersteund door de gemeente en de Brabantse kunststichting CCBK.

Helaas ging een deel van het kunstwerk verloren tijdens de februaristormen in 2022. In overleg met de gemeente en betrokken partijen, werd het beschadigde werk verwijderd en stelde kunstenaar Kees Ketelaars voor om op dezelfde plek een nieuw en duurzamer kunstwerk te realiseren.

Rood
Het resultaat is een geometrische en strakke vorm met speelse organische elementen. Het beeld is gemaakt van RVS, brons en duurzaam plaatmateriaal en het contrast tussen deze elementen zorgt voor spanning. De kleur rood is ook bewust gekozen; het is de kleur van de liefde en tegelijkertijd heeft rood een signaalfunctie … ‘wees alert, hier is iets gaande!’ In dit kunstwerk geeft de kleur rood aan dat we goed voor het groen moeten zorgen.

Kunstobjecten
Het kunstwerk is nu onderdeel van 5 kunstobjecten die zijn geplaatst bij de invalswegen van de gemeente. Het uitgangspunt voor deze kunstwerken was een stalen bol, de ‘Parel van Oisterwijk’.