themake

Twee extra schoollokalen op AZC Oisterwijk vanwege toename vluchtelingen


Het college (burgemeester en wethouders0 van Gemeente Oisterwijk heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld voor het plaatsen van twee extra klaslokalen op het AZC terrein in Oisterwijk.

Kinderen van AZC Oisterwijk maken kunstwerkjes (Foto: Joris van der Pijll).

De extra lokalen zijn nodig omdat er naast de lessen aan kinderen van reguliere opvang van vluchtelingen op het AZC, sinds vorig jaar ook een aantal Oekraïense kinderen les krijgen, en nu volgens het college ook het tekort aan ruimte toeneemt ‘door de komst van andere nieuwkomers’.

Er wordt gebruik gemaakt van tijdelijke lokalen. In 2022 zijn al extra lokalen geplaatst specifiek voor de komst van Oekraïense leerlingen. De oorspronkelijke locatie is meer dan 25 jaar oud, telde acht lokalen voor ongeveer 120 leerlingen. Op dit moment worden op deze locatie 230 leerlingen gehuisvest. De gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting van scholen; ook die op het AZC. Het Rijk geeft hiertoe een vergoeding aan de gemeente.

De tijdelijke lokalen worden naar verwachting binnen twee jaar vervangen voor een nieuwbouw van de gehele AZC locatie. De gemeente vermeld in haar stukken reeds nu een waarschuwing voor mogelijke ‘de huidige stikstofdynamiek’. Men kan ‘niet uitsluiten dat stikstof in relatie tot de omgevingsvergunning in deze casus een rol gaat spelen en wellicht problemen oplevert bij de verlening van de vergunning.’

Een deel van de kinderen van Oekraïense vluchtelingen en van enkele asielzoekers krijgt onderwijs in het reguliere onderwijs. Lees daarover hier meer.