Care Inn

Nieuwe stichting Samen voor Haaren


Unieke stichting brengt Haaren samen.
Met de oprichting van de stichting Samen voor Haaren, is ons dorp een unieke organisatie rijker. Één waar (nieuwe) organisaties in het dorp een beroep op kunnen doen en die met allerlei zaken kan helpen. Samen voor Haaren wil zorgen voor meer leefbaarheid in het dorp en is de thuisbasis voor lokale initiatieven. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk en wat doet de stichting precies? We leggen het graag uit:

Het Haarens Klokje

Eerst even terug naar het begin. Samen voor Haaren is namelijk het kind van een ‘huwelijk’ tussen twee al bestaande organisaties: de Don Bosco Stichting (DBS) en vereniging HaarenEEN.
De twee hebben nu de handen ineen geslagen. De stichting Samen voor Haaren combineert de functies van DBS en HaarenEEN. Voorzitter Maarten van Dijck van het nieuwe bestuur: ,,Initiatieven voor het dorp kunnen als werkgroep onder de vlag van Samen voor Haaren opereren. Zij maken gebruik van de voordelen van een stichting, zonder er zelf een te zijn. Zo kunnen zij zich helemaal richten op het organiseren van hun activiteit. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een bankrekening en de verzekering en WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) is al geregeld. Daarmee besparen de werkgroepen aanzienlijke kosten. Het is ook mogelijk om subsidieaanvragen via de stichting te laten lopen. Maar nog belangrijker: de werkgroepen kunnen ook makkelijker een beroep doen op elkaar, bijvoorbeeld op het vlak van vrijwilligers.”
Verschillende organisaties hebben zich al aangesloten bij Samen voor Haaren, zoals het Haarens Klokje, Park Ruijbosch, het Sinterklaascomité, Haaren Majesteit, de leesclub, het comité 4 en 5 mei, HaarenEEN, Haaren in Beweging en het Reuzenfeest.

Fonds
Naast de overkoepelende voordelen, beheert Samen voor Haaren ook het voormalige DBS-fonds. Lokale initiatieven kunnen hier eenmalig een beroep doen bij het opstarten van hun activiteit. ,,Als je met iets nieuws begint, heb je vaak nog geen kapitaal. Samen voor Haaren kan daar bij helpen door een financiële bijdrage te leveren”, legt Van Dijck uit.
Het fonds wordt aangevuld met subsidies, maar ook met schenkingen en donaties. Omdat de stichting zich inzet voor het algemeen belang van Haaren, heeft het een anbi-status. Dat geeft een belastingvoordeel aan de schenker.
,,Door alle bovengenoemde aspecten binnen één stichting onder te brengen, kunnen de werkgroepen zich volledig focussen op de organisatie van hun evenement of activiteit en zo Haaren nog een beetje mooier maken”, aldus Van Dijck. Hij gaat verder: ,,Het is dus echt voor Haaren, door Haaren.”

Don Bosco en HaarenEEN
De Don Bosco Stichting werd in 1962 opgericht door pastoor Jozef Verrijt en diende om de belangen van de lokale jeugd (financieel) te ondersteunen, waaronder circus Il Grigio. Onder deze stichting wordt al decennia het Haarens Klokje uitgegeven.

HaarenEEN heeft als doel om dorpsgenoten bij elkaar te brengen en initiatieven op weg te helpen. Middels het online dorpsplein www.haareneen.nl wordt dat alles in woord en beeld gecommuniceerd.
DBS gaat nu op in Samen voor Haaren, terwijl HaarenEEN als digitaal platform verder gaat als werkgroep binnen de nieuwe stichting. Het gedachtengoed van de twee leeft voort in Samen voor Haaren.