ondernemers

Leystromen mag huurdersvereniging niet zomaar negeren


Verhuurder Leystromen is verplicht te praten met de huurdersvereniging; het is aan een rechter of de huurcommissie om te oordelen over de rechtmatigheid van een huurdersvereniging.

Op 15 december werden de nieuwe prestatieafspraken ondertekend.

Verhuurder Leystromen heeft de samenwerking met Stichting Huurders Leystromen (SHL) recent eenzijdig verbroken. De stichting is opgericht om de belangen van de huurders te behartigen, en deze stichting heeft tegen de afkeer van Leystromen bezwaar gemaakt. Volgens Leystromen voldoet SHL niet aan de wettelijke verplichtingen. Leystromen is zich ervan bewust dat zij bij wet verplicht zijn contacten te onderhouden met een huurdersvereniging, maar hebben geoordeeld dat dit niet kan met SHL, omdat deze volgens Leystromen niet of onvoldoende de huurders raadpleegt die ze vertegenwoordigt en verantwoording aflegt. Het contact met de huurders verloopt volgens Leystromen momenteel direct tussen huurders en verhuurder.

Volgens de woordvoerder van SHL is Leystromen betrokken geweest bij de oprichting en heeft Leystromen de stichting erkend als huurdersorganisatie.

Juridisch

Uit onderzoek naar de juridische randvoorwaarden blijkt – samengevat – dat Leystromen verplicht is informatie over beleid en beheer te verstrekken aan een huurdersorganisatie en deze met die organisatie te bespreken wanneer deze daarom vraagt. Huurdersorganisaties, als bedoeld in de wet, kunnen zelf ook onderwerpen aandragen waarover ze met de verhuurder willen spreken. De verhuurder mag weigeren om dat te doen, maar dan moet de verhuurder dit deugdelijk motiveren.

Voor de huurdersvereniging gelden ook regels; zij behartigen de belangen van huurders, het bestuur wordt gekozen of aangewezen door en uit de huurders die zij vertegenwoordigt, houdt de huurders op de hoogte van haar activiteiten, betrekt hen bij haar standpuntbepaling, schrijft ten minste eenmaal per jaar een vergadering uit voor de huurders waarin zij verantwoording aflegt van haar activiteiten, én stelt alle huurders waarvoor zij de belangen behartigt in de gelegenheid om zich bij haar aan te sluiten.

SHL heeft de gemeente (college en raad) aangesproken, omdat deze samen met Leystromen en SHL een prestatieovereenkomst heeft ondertekend. Formeel juridisch gaat de gemeente echter niet over de al of niet wettelijk juist functioneren van de SHL. Leystromen kan zoals gezegd van mening zijn dat SHL niet aan de wettelijke eisen voldoet, maar het is aan een rechter of de huurcommissie om daarover te oordelen.

SHL laat weten dat zij samen met de woonbond binnenkort starten met een bemiddelingspoging; of er ook juridische stappen worden ondernomen wil SHL op dit moment nog niet vertellen.