uitpunt

Tips voor een duurzame keuken bij jou in huis *


We zijn met zijn allen steeds meer met duurzaamheid bezig. Zo kiezen steeds meer mensen ervoor om zonnepanelen op het dak te installeren, en kiezen mensen vaker voor LED-verlichting. Een duurzame omgeving en levensstijl kan je ook toepassen op je keuken. Zou jij jouw huis verder willen verduurzamen? Lees dan dit artikel verder over hoe je jouw keuken kunt verduurzamen. 

Kies voor duurzame materialen

Het eerste punt waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een nieuwe keuken, is het materiaal waar de verschillende keukenonderdelen van gemaakt is. Kies bijvoorbeeld keukenkastjes die gemaakt zijn van gerecycled hout of van bamboe. Deze materialen zijn duurzamer en minder belastend voor het milieu van materialen zoals plastic of andere synthetische materialen. Kijk bijvoorbeeld bij CVT Keukens voor verschillende stijlvolle en duurzame materialen voor in jouw keuken.

Ga voor energiezuinige apparaten

Waar je ook op kunt letten wanneer je jouw keuken graag wilt verduurzamen, is het energielabel van de apparaten die je koopt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de koelkast, de vriezer, vaatwasser en de oven. Zorg er dan voor dat je apparaten koopt met een A+++ energielabel. Deze apparaten zijn efficiënter en verbruiken minder energie dan oudere modellen.

Mooie duurzame keukens…

Verminder voedselverspilling

Verder is het natuurlijk altijd goed om te letten op dat je zo weinig mogelijk voedsel verspilt. Koop alleen de producten die je echt nodig hebt om onnodig afval te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan al de onnodige verpakkingen van de dranken en het voedsel dat je in huis haalt. Verder kan je bijvoorbeeld een koelkast met verschillende temperatuurzones aanschaffen. Met zo een koelkast kan je voedsel langer vers houden, waardoor je dus uiteindelijk minder weg zal moeten gooien.

Kook bewust

Ook tijdens het doen van de boodschappen en het bereiden van de maaltijd kan jij een duurzame levensstijl toepassen. Qua boodschappen is het bijvoorbeeld verstandig om voor lokale, biologische en seizoensgebonden producten te gaan. Zo verminder je de impact van transport en de milieubelasting van landbouw. In de keuken kan je bewust koken door bijvoorbeeld een slow cooker te gebruiken in plaats van de oven om energie te besparen. 

Al met al zijn er dus verschillende aanpassingen die jij in je keuken kunt aanbrengen om het leven in huis te verduurzamen. Wil je een nieuwe keuken in je woning bouwen en woon je in het zuiden van het land? Kijk dan voor keukeninspiratie bijvoorbeeld bij een keukenzaak in Tilburg. Zo kan je kijken naar duurzame materialen en apparatuur dat in een duurzame keuken past.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer