uitgelicht

Het voorjaar is niet voor iedere buur feest


Het voorjaar breekt aan; ramen en deuren gaan weer open…..
De lente staat voor de deur en binnenkort kunnen we genieten van alle geuren en kleuren. En hoe lekker is het om in het voorjaar, als het even kan, weer van dat heerlijke lentegevoel te genieten. De ramen en deuren lekker open!

Helaas is deze periode niet voor iedereen alleen maar feest. Want soms confronteert het ons juist extra met de buren. Buren die je overlast geven óf buren die misschien juist overlast lijken te hebben van jou. Iedereen wil liefst prettig en in een fijne buurt wonen. Wat dan ook de reden is van eventuele overlast: een goed gesprek doet vaak wonderen. Kom jij er met je buren zelf niet uit? Dan kan Buurtbemiddeling jullie erbij helpen.

Neutrale partij
Buurtbemiddelaars zijn neutraal en gaan met jou en met je buren in gesprek. Ze luisteren naar het verhaal van jou en van je buren en zij doen dit zonder daarbij een oordeel of een mening.
En als beide buren willen, organiseren zij een gezamenlijk gesprek. Op een neutrale locatie. Ze laten jullie nadenken en meedenken over oplossingen die voor beiden kunnen werken. Passend bij jullie specifieke situatie. Meestal is één gesprek al genoeg om het contact te herstellen en afspraken te maken. Buurtbemiddeling gaat altijd vertrouwelijk om met je gegevens en de informatie die je in de gesprekken deelt. Deelname aan Buurtbemiddeling is vrijwillig en gratis.

Soorten overlast
Waarvoor kun je Buurtbemiddeling inschakelen? Bijvoorbeeld bij:
• Harde muziek of andere geluiden
• Pesterijen
• Overhangende takken of problemen met de erfafscheiding
• Huisdieren
• Parkeren

Samen kom je verder!
Bijna 80% van alle buurtbemiddelingen eindigt positief. Een percentage waar buurtbemiddelaars uiteraard blij mee zijn. Zo ook Gerard en Monique, die als buurtbemiddelaars ook actief zijn in Oisterwijk. Zij vinden bemiddelen tussen buren een mooie uitdaging. Als buurtbemiddelaars weten zij hoe belangrijk het is om een luisterend oor te bieden en de goede vragen te stellen zonder te oordelen of partij te kiezen. Het is heel belangrijk dat beide buren hun verhaal kunnen doen. Gerard vindt het mooi te merken dat er tijdens de bemiddeling meer ruimte en wederzijds begrip ontstaat. Hij krijgt er een goed gevoel bij als buren daarna zelf verder kunnen en aan de slag gaan. Monique merkt op dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten en je als bemiddelaar de ruimte en tijd kunt nemen daar goed naar te luisteren. Dat is soms heel verrassend.

Meer weten?
Wil jij meer weten over wat buurtbemiddeling voor jou kan betekenen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling. Stuur een mail naar buurtbemiddelingoisterwijk@contourdetwernl.nl, bel met het adviespunt 013 – 549 8646 of kijk op de website van ContourdeTwern (klik).