ondernemers

Gemeente Oisterwijk: Geen bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups


​We hebben afgelopen voorjaar en zomer weinig overlast gehad van de eikenprocessierups. Er zijn weinig meldingen gedaan. Er waren niet veel nesten en de nesten die er waren zaten verspreid over de hele gemeente. Hoe het er dit jaar uit zal zien, is niet goed te voorspellen. Volgens tellingen wordt dit jaar een rustig eikenprocessiejaar verwacht. Wat zeker is, is dat we geen biologische bestrijdingsmiddel meer gebruiken.

Vanaf dit jaar gebruiken we geen biologisch bestrijdingsmiddel meer om vooraf te spuiten. De raad heeft daarvoor een motie ingediend. Over de bestrijding kwamen soms klachten binnen. Dat ging soms over het middel zelf, maar ook over het tijdstip van spuiten en over het feit dat het bestrijdingsmiddel niet alleen op de bomen terecht kwam.

Natuurlijke bestrijding

Dat we niet meer spuiten, betekent niet dat we niets kunnen doen. We hebben op verschillende plekken in Oisterwijk nestkastjes voor vogels opgehangen. Vogels, maar ook allerlei insecten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups doordat ze die eten. De koolmees is bekend, maar ook de koekoek, wielewaal en specht eten de rups als die groot is (en brandharen heeft). Kleinere vogels zoals winterkoning, roodborst en pimpelmees eten juist de eitjes van de rups. Verder worden de rupsen, poppen en vlinders ook gegeten door insecten, spinnen en vleermuizen. Je kunt dus zelf ook meehelpen door te zorgen dat jouw (voor)tuin vogelvriendelijk is en veel verschillende bomen en planten heeft.

Nesten opzuigen

We bestrijden de eikenprocessierups dus vooral achteraf door de nesten op te zuigen. Dat doen we op basis van meldingen en dan vooral op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk daarbij aan scholen, kinderdagverblijven, fietspaden, sportterreinen en andere plaatsen waar veel mensen op 1 plek zijn. Op deze kun je een Fixi-melding doen als je overlast ervaart. Dat kan ook via de Fixi-app.
Bron: Gemeente Oisterwijk ​

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de gemeente geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van gemeentelijke persberichten.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)