ondernemers

Oysters verslaat landskampioen rugby

Rik van Balkom scoort twee keer en samen brengen de spelers een overwinning op de landskampioen. Dat en meer in weer een mooie overzicht van de prestaties van de Oisterwijkse rugbyclub.

Oysters verslaat landskampioen

Wie vier jaar geleden gezegd zou hebben dat het net gepromoveerde team van de Oysters in de nabije toekomst nog eens zou winnen van de landskampioen, zou voor gek worden versleten. Door blessures en een schorsing die maar niet voorbij lijkt te gaan moest hoofdcoach Johan een moeilijke puzzel leggen voor de wedstrijd tegen DIOK uit Leiden. En dus zagen we op de eerste rij Bas van Balkom terug op de Tight Head Prop positie. Bas van origine een snelle backline speler heeft zich door de jaren heen steeds verder ontwikkeld en lijkt nu uiteindelijk te landen op de eerste rij. Verder maakte Dinand Boor zijn basis debuut evnenals wingspeler Rickson John en kruipt Bram Brauer een linie naar binnen waardoor er toch een representatief team tegenover de Leidenaren stond.

Oysters Oisterwijk winnen van landskampioen (Bron: Oysters.nl)

Meteen vanaf de eerste minuten werd duidelijk dat DIOK geen cadeautjes kwam uitdelen. De Oysters hebben 1 international in de basis (Rik van Balkom) DIOK heeft er drie maar de Oysters nemen in het begin van de wedstrijd brutaal het initiatief. Als er rommelig wordt uitverdedigd door DIOK is het captain Rik van Balkom die na goed forceerwerk van de Oisterwijkse voorwaartsen in de derde minuut van de wedstrijd eenvoudig de bal achter de lijn drukt. De conversie neemt hij ook voor rekening en een fijnere start was amper denkbaar.

Het duurt maar liefst 23 minuten voordat DIOK wat terug doet. Dat komt vooral door het geweldig verdedigen van de Oysters. Elke kans op een aanval wordt vakkundig om zeep geholpen. Vaak reglementair en soms ook niet. En dan lijkt het alsof 15 spelers van DIOK allemaal net van de scheidsrechtersopleiding afkomen. Referee Louis van Gerven weet daar wel raar mee. Hij fluit diverse keren opzichtig voor praten en commentaar op de leiding. Daarom is zo jammer dat winger Rickson John zich laat verleiden tot een potje boksen. De camerabeelden geven aan dat de schermutseling niet begint bij de jonge Zuid Afrikaan maar toch ziet de drie eenheid die de leiding heeft hem als aanstoker van het opstootje en met een gele kaart mag hij 10 minuten gaan rusten.

In andere wedstrijden tegen sterke teams zou dit een kantelpunt geweest kunnen zijn maar niet vandaag. Weliswaar scoort DIOK nog uit een penalty zodat de ruststand 7-10 is, maar er is genoeg energie in de ploeg om deze tegenslag te overwinnen. Wel jammer dat vlak na rust tweede rijer David Karasek met een, naar verluid, ernstige blessure (hij heeft wat verdraaid) het veld moet ruimen.

De tandem Kees Kuijpers-Jonas van Spaandonk wordt weer hersteld en de Oysters weten enkele minuten later bij een mooie gezamenlijke aanval weer te scoren. Andermaal is het Rik van Balkom die aan het einde staat van hard voorwaartsen werk. Rik besluit dit keer over de ruck heen te duiken en daar rekent niemand op. De conversie is ook raak en de stand nu 17-10 in het voordeel van de Oysters. De frustratie bij DIOK loopt op. Op zoveel tegenstand was klaarblijkelijk niet gerekend en niet zelden zoekt de landskampioen zijn heil in minder sportief spel.

En wie overtredingen maakt krijgt penalties tegen. Ralf Steenbakker, ook gespecialiseerd in verre kicks scoort uit zo’n mogelijkheid en de stand, 20-10, lijkt nu wat ruimer. Toch moet deze voorsprong nog een half uur verdedigd worden.DIOK scoort nog een keer maar dat verdedigen ook een mooi schouwspel kan opleveren dat kunnen de supporters gezamenlijk duidelijk zien. Vaak is DIOK in de buurt van de try line maar nimmer vind men een score. En als de tweede rijer van DIOK, zich 10 minuten voor tijd vergrijpt aan de jonge Dinand Boor en over de ruck veegt zonder zijn armen te gebruiken kan de scheidsrechter niet anders dan rood geven.

Het verzet is hiermee gebroken en de jonge Oysters ploeg speelt de wedstrijd geraffineerd uit. Eindstand 20-15

Andere Seniorenteams

Op zondag was er voor Oysters 2,3 en 4 een wedstrijd te spelen. Het vierde (in combinatie met de Ducks uit Boxtel) wist helaas net geen overwinning te boeken uit om Nijmegen tegen de Wasps (29-25). Het superjonge derde team van de Oysters had zijn moeilijkste wedstrijd van het jaar en moest helaas redelijk kansloos zijn meerdere erkennen in het cluster Venlo/Roermond (27-0). Ook de heren van Oysters II beleefden een minder prettige middag. Na een prachtige inhaalrace leek het team de wedstrijd winnend af te sluiten maar in de allerlaatste seconde van de wedstrijd wist de prop van RC Octopus de overwinning uit het vuur te slepen.

Colts Duo nog volop in de Race

Oranje U17 en Brabarians in het verschiet; mooie tijden in het vooruitzicht. Voor Rein Koenen (L) en Tycho Kuijpers (R) kunnen de komende weken er heel mooi uit gaan zien. 15 Maart aanstaande is de laatste Regionale Rugby Dag en daarna worden de selecties voor Oranje U17/U18 bekend gemaakt Rein en Tycho maken een goede kans op een selectie. Wat nu al mooi is, is dat Rein en Tycho geselecteerd zijn om met de Black Barbarians mee te mogen doen aan het grootste jeugd rugby toernooi van Europa in Lissabon! Daar mogen de heren best wel trots op zijn! En op onze beurt zijn we daar als Oysters ook heel trots op!

Junioren spelen sterk tegen URC
Er werden weer mooie foto’s gemaakt, te zien op de website van de Oysters(.nl). De wedstrijd van de Junioren tegen URC was in de uitvoering makkelijker dan het in eerste instantie op papier leek. Doordat de Oysters twee goede periodes in de wedstrijd hadden werd dan ook vrij eenvoudig gewonnen.

Cluster Waspus net te sterk voor Cubs
Verslag door Luuk Oldenkotte: De eerste helft ging goed voor waspus, de Oysters maakte veel foutjes en miste veel tackles. Er waren weinig knockons voor beide ploegen. We gingen de rust in met de stand 7-36 voor wasps. De tweede helft ging beter voor de Oyster’s en maakte meer tackles af. En maakten toch nog een paar Tries. Wasps had moeite om de oysters van de tryline af te halen. Er werden door beide ploegen ballen zonder te kijken weggegooid. Er waren deze helft wel knock-ons gemaakt. De scrum ging goed voor de oysters,waspus had er nog moeite mee. De eind stand is 21-51 geworden. En na de wedstrijd na het douchen hadden we weer leuke gesprekken met de tegenstander.