ondernemers

Oisterwijkse agent had goed gesprek met dader na mishandeling


De vuist van de uit Oisterwijk afkomstige dader trof Hoofdagent Paul Francken, eveneens woonachtig in de Gemeente Oisterwijk, in het gezicht. Dit gebeurde in december vorig jaar bij een voetbalwedstrijd in Kaatsheuvel. Nu heeft de agent goed contact met de dader, die vanwege zijn daden door de rechter is veroordeeld tot 80 uur taakstraf.

‘Begin december ben ik slachtoffer geworden van een mishandeling tijdens mijn dienst,’ aldus Francken. Het betreft Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA). Eerder deze week heeft de rechter uitspraak gedaan. Tijdens die zitting bleek dat de agent en dader goed contact hebben met elkaar en hun ervaringen naar elkaar onderling hebben uitgesproken. Het gaat goed met de agent. ‘Vanuit de politie organisatie is er goed ondersteuning geleverd en er is contact geweest met de dader, waarmee goede gesprekken gevoerd zijn nadien. Daarbij te zeggen dat de rechtszaak gescheiden stond van de gesprekken die wij samen hadden.’

Die rechtbank in Breda heeft 80 uur werkstraf opgelegd; wanneer de verdachte dat niet uitvoert mag hij 40 dagen de cel in. Ook werd een geldbedrag opgelegd, dat als claim werd ingediend door de afdeling GTPA.

Zowel de agent, die vanwege zijn werk echt wel wat gewend is, als de dader hebben tijdens de rechtszitting verklaard dergelijk geweld nog niet te hebben meegemaakt. Achteraf verklaarde de dader zich het voorval niet te kunnen herinneren, en spijt te hebben. Hij was onder invloed van een teveel aan alcohol, in de auto gestapt, en na aanhouding op het bureau escaleerde dat tot een aanval. Direct na het voorval heeft hij excuus aangeboden en een goed gesprek gehad met de agent, die daarover uitsprak dat te kunnen waarderen.