uitgelicht

Beeldbank Oisterwijk: Dronevlucht bij samenvloeiing Voorste- en Achterste stroom.


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Samenvloeiing Voorste en Achterste stroom. (Foto uit de film van Joost van Poppel)

Daar waar de Voorste- en Achterste stroom samenkomen een drone laten opstijgen en aan het filmen slaan; ja dat levert mooie beelden op!

Waan je even in vogelvlucht boven de Esschestroom en vlieg richting Oisterwijks oostelijke randje van bebouwde en onbebouwde kom. Historisch gezien een bijzonder stukje Oisterwijk, op deze ‘landtong’ tussen twee stromen in bevond zich motteburcht ‘Ter Borch’, eigendom van Giselbert I, heer van Tilburg. We hebben het dan over de twaalfde eeuw.

De motteburcht was een opgeworpen heuvel die ruimte bood voor een houten toren. Het materiaal om de heuvel te vervaardigen kwam uit de directe omgeving waardoor een gracht ontstond. De gracht werd gegraven in de vorm van een 8 met een tweede heuvel waardoor men over een voorburcht kon beschikken met ruimte voor voorraadschuren en vluchtgelegenheid bij gevaar. Waarschijnlijk waren de heuvels versterkt door een omheining van palen. Sporen van deze heuvels moeten er nog altijd te vinden zijn.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk