ondernemers

Gemeente zet naam dader op website en is aansprakelijk gesteld voor mestlozing


Een gedupeerde van een illegale mestlozing in Heukelom, heeft Gemeente Oisterwijk aansprakelijk gesteld voor de daardoor ontstane schade.

 

Het landschap van Heukelom (Foto: Paul Francken)

Op 4 december heeft een boer in Heukelom mest afgevoerd via een rioolput. Uit onderzoek door Gemeente Oisterwijk is die dag geconstateerd dat die lozing illegaal was. Een buurtbewoner had de melding gedaan, nadat er stinkende drab in de woning en op het perceel van deze bewoner werd aangetroffen. Een uiterst vervelend voorval, omdat ook sinterklaascadeautjes waren aangetast, en het de gedupeerde erg veel tijd en ergernis heeft gekost om alles weer schoon en fris te krijgen.

Kort hierna heeft de gemeente een aanpassing gedaan, waardoor de boer volgens de gemeente geen lozing meer kan doen op het gezamenlijk riool. Gemeente Oisterwijk heeft aan de betreffende boer geen boete opgelegd, en ook de kosten voor deze werkzaamheden niet verhaald, zo werd recent duidelijk (klik hier).

Deze week heeft de gedupeerde bewoner de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade; de gemeente zou deze volgens de bewoner moeten betalen. Opmerkelijk is dat de gemeente hierbij enige tijd de naam van de veroorzaker openbaar op haar website heeft vermeld. Ook in de informatie die door de gemeente aan onze redactie is toegezonden, staat de naam van de veroorzaker vermeld; dit ondanks dat andere namen in diezelfde documenten door de gemeente zijn geanonimiseerd.