uitpunt

Bibliotheek en Willem II trappen leesproject Scoor een Boek af


1 op de 10 kinderen in Nederland heeft een leesachterstand. De Bibliotheek Midden-Brabant besluit om dit probleem samen met Willem II Betrokken aan te pakken. Met het project Scoor een Boek! gaan 866 leerlingen uit 39 groepen 5 & 6 uit de gemeentes Tilburg, Goirle en Oisterwijk in 9 weken tijd zoveel mogelijk boeken ‘scoren’. Willem II-keeper Kostas Lamprou moedigt de kinderen gedurende deze periode met videoboodschappen aan om zoveel mogelijk te lezen. Op 6 februari was het dan zo ver: de aftrap van dit bijzondere leesproject.

Vol enthousiasme scoren deze kinderen hun boek!

Luid gejuich stijgt op als Willem II-mascotte Kingo groep 6 van basisschool de Triangel in Tilburg binnenloopt. “Wie weet wie dit is?” vraagt lees-en mediaconsulent Cristel van Amelsfoort van de Bibliotheek Midden-Brabant. De vingers schieten de lucht in. “Kingo van Willem II natuurlijk”. Cristel moet lachen en zegt: “Dat klopt! En hij is er niet zo maar… Jullie doen namelijk mee aan het leesproject Scoor een Boek!”

Negen weken lang gaan kinderen uit groep 5 en 6 uit de regio Tilburg, Goirle en Oisterwijk de allerleukste boeken lezen. Voor ieder boek mogen ze een sticker plakken op de speciale scoreposter. Tussendoor komt er een lees- en mediaconsulent samen met een jeugdspeler van Willem II langs in de klas om te kijken hoe het gaat. Het project eindigt met een sportieve afsluiting bij de jeugdopleiding van Willem II. Dan horen we ook hoeveel boeken de kinderen samen hebben gelezen.

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: ontzettend veel kinderen in Nederland verlaten de basisschool met taal- en leesproblemen. Als dit probleem niet aangepakt wordt staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Enthousiast over lezen dankzij Willem II
Juffrouw Kim van der Boom van groep 6 van De Triangel heeft al eerder met haar klas meegedaan aan Scoor een Boek. “We willen graag dat kinderen zoveel mogelijk lezen. We zien dat ze dat thuis steeds minder doen. Door dit project krijgen ze het plezier in lezen weer terug. Belangrijk is ook de begeleiding van de Bibliotheek Midden-Brabant. De lees- en mediaconsulenten hebben zoveel kennis over boeken. Hierdoor zorgen ze ervoor dat ieder kind wel een boek ontdekt dat ze écht bij ze past. Daardoor ontdekken ze dat lezen toch best leuk kan zijn.”

Adam (10) laat enthousiast de handtekening van Kingo aan juffrouw Kim zien. “Ik vind het superleuk dat we een voetbalproject gaan doen in de klas! Echt bijzonder dat Kingo gewoon in onze klas is.” Of Adam ook van lezen houdt? “Niet echt, maar ik ga de komende tijd wel mijn best doen om veel te lezen, zodat ik stickers kan plakken.” Adam weet direct al welk boek hij als eerste gaat lezen. “Juf Braaksel van Carry Slee!”